Багер копае на плаж Смокиня

OFFNews 03 юни 2021 в 17:46 2484 0

Багер отново копае на плаж "Смокиня". На плажа има две строителни машини - едната пренася строителни плоскости, а другата вкопава в пясъка бетонни фундаменти, съобщава БНТ.

Според концесионера Иван Алексиев "бетонните пети" трябва да бъдат обезопасени и заровени в пясъка. По думите му той разполага с всички разрешителни за строеж, а тежката техника е напълно законна.

Кметът на община Созопол Тихомир Янакиев също не вижда строителство, а монтажни дейности. "Ако утре РДНСК издаде разпореждане тези бетонни пети да се вземат и да се пренесат някъде другаде, могат ли според Вас да се направи това нещо? Може, нали? Е, строителство ли е това нещо? Аз така го разбирам. Монтаж е нещо, което може да се сглоби и разглоби. Ние ще направим проверка и ако има строителство, ще се обърнем към РДНСК", категоричен е кметът. 

Строителят на заведението Антоан Скорчев обясни, че дюните, които се намират в непосредствена близост няма да бъдат засегнати. "Ние приличаме ли ви на престъпници - да стоим тук и да правим престъпления? Напротив. Осигуряваме на хората безопасността и комфорта през лятото. Тези фундаменти, ако ги оставим по този начин, те сами по себе си са опасни и затова ги покриваме, затваряме. Ще слагаме и мрежа, за да няма достъп до тях", добави той. 

В средата на май от министерството на туризма съобщиха, че започва проверка за това строи ли се незаконно заведение на плаж "Смокиня".

Месец по-рано министерството глоби концесионера с 3856,55 лева заради нарушена цялост на плажната ивица. Глобата е по повод разораването на голям участък от дюните на плажа. Разчистването е направено заради бъдещ нощен клуб. Проверка на РИОСВ- Бургас пък установи, че дюните не били засегнати. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки