Бъг поиска от стотици да си платят повторно Зелената зона в София

Георги А. Ангелов 31 януари 2022 в 18:07 4716 2

Снимка Архив/OFFNews

В края на миналата година Георги Иванов*, който живее в район, обхванат от последното разширение на Зелената зона за платено паркиране в София, плаща 200 лева на общинския Център за градска мобилност за винетен стикер за паркиране за две години.

В петък, 28 януари, той получава SMS от столичния Център за градска мобилност (ЦГМ), в който му се съобщава, че плащането на винетен стикер по номера на колата му изтича на 30.01.2022 г. и е необходимо доплащане за остатъка. Същото съобщение е получено и от други негови познати и колеги.

Иванов не успява да се свърже по телефона с ЦГМ и притеснен от това, че колата му може да бъде вдигната от "паяците", докато е паркирана пред дома му, отива в офиса на общинското дружество. Там заварва група ядосани граждани, каращи се с чиновниците. Разбира, че е станала някаква грешка в софтуера, а малко след това получава нов SMS в който, отново на шльокавица, от дружеството му се извиняват, че е получил съобщение с грешна информация. 

"В петък е имало технически проблем в софтуера и наред с 800 души, на които им изтича срока, такова съобщение са получили и други. Всички те днес получиха СМС, в който ги уведомяват, че е имало технически проблем, извинение и че не са им изтекли документите", обясниха от Центъра за градска мобилност пред OFFNews. Според тях, пострадалите от софтуерния бъг са около 300 души, което е около около 1 процент от всички, ползващи общинската услуга по принуда. 

Гражданинът Иванов не е доволен от извинението, защото е бил на тръни цял уикенд, а днес е загубил няколко работни часа, за да отиде до офиса на ЦГМ. Той е недоволен и от бюрократичните спънки и изисквания, които поставят от ЦГМ пред гражданите за да получат стикера за Зелена зона. "За да си купиш градската винетка, трябва да им представиш нотариален акт. Имайки предвид, че като си смених адреса, полицията искаше само бележка от общината", дава пример Иванов. От ЦГМ са му казали, че след като изтече срока, за който си е платил, трябва отново да представи отново всичките документи, за да си плати за следващия период. 

*Името е сменено от редакцията. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

01.02 2022 в 01:55

Още веднъж данък герб?
Айде разкарайте и тия зелени зони, преди да стане всичко на шума.

22548

1

dolivo

31.01 2022 в 21:00

малей, прочетох зелен сертификат за момент и изтръпнах