Quantcast

Бъчварова отчете 30% спад на миграционния натиск към България

offnews Последна промяна на 21 януари 2017 в 15:15 3102 2

Над 30% спад на миграционния натиск към България и 60% по-малко опити за нелегално преминаване на българо-турската граница - това отчете вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова, съобщават от пресцентъра на МВР.

Министър Румяна Бъчварова, зам.-директорът на ГД „Национална полиция“ старши комисар Константин Димитров и директорът на ОДМВР-Видин старши комисар Янко Янколов инспектираха работата на ГКПП Брегово.

Министър Бъчварова коментира, че миграционият натиск на бълраго-сръбската граница през миналата година е бил сериозен, защото именно от там са били основните опити за преминаване на мигрантите към желаната дестинация.

Резултатите показват много добра работа на полицаите и граничарите, отчете Румяна Бъчварова. Тя уточни, че не трябва да се забравя и инженерното съоръжение на българо-турската граница, което е почти завършено, както и активната работа на военните.

Всички комплексни мерки, които взимаме повлияват положително този процес, добави още министър Бъчварова. По думите й миналата година е имало средно над 30% спад на миграционния натиск.

Тя изрази надежда, че ще има значително намаляване на натиска и през тази година след създадените нужни условия и предприетите действия, присъствието на европейската агенция за гранично управление ФРОНТЕКС, осигурената техника, както и допълнителното оборудване, което ще бъде обезпечено с европейски средства.

Министър Бъчварова посочи още, че опитите за нелегално преминаване на българо-турската граница са 60% по-малко, което е същностната работа на ГД „Гранична полиция“ и добър показател за справяне с тяхната дейност.