БАБХ за компютърната фирма, която ще доставя тестове за чума: Постъпихме правилно и законно

OFFNews Последна промяна на 09 август 2018 в 18:49 3340 0

От Българската агенция по безопасност на храните излязоха с обяснение за обществената поръчка за доставка на препарати за диагностика на чума по дребните преживни животни, спечелена от компютърна фирма, създадена преди месец. 

„Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 01.08.2018 г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката, от IDvet Genetics, Франция. То е подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител, пише в обяснението на БАБХ.

От агенцията посочват още, че предметът на дейност на фирмата включва не само продажба на компютри, хардуер и периферни устройства, но и „всички дейности и услуги, незабранени от закона".

БАБХ се аргументира, че при появата на болестта по дребните преживни животни агенцията не е разполагала с никакви диагностикуми за изследването ѝ - затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка.

Ето и пълния текст на обяснението от Българската агенция по безопасност на храните:

"По повод запитванията за обществената поръчка, възложена от БАБХ за доставка на препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни, ви информираме, че на 2.07.2018г. Националният диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт НДНИВМИ е закупил неголямо количество китове за диагностика от „Лабор Диагностик", дружество, регистрирано по Закона за задълженията и договорите, което е имало договор за доставка само на два мида от необходимите препарати за диагностика. Самото дружество не е било вписано в регистъра Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg.

При появата на болестта БАБХ не е разполагала с никакви диагностикуми за изследване на болестта, затова се е наложило спешно възлагане на обществена поръчка за доставка. В същото време лабораториите на БАБХ са работили отчасти и с диагностикуми, дарени от Европейската комисия, но в малки количества.

На въпроса защо точно тези препарати е трябвало да се доставят, отговаряме, че това са единствените китове за диагностика на Чума по дребните преживни животни, които са регистрирани в Република България. Регистърът е публичен и е публично достъпен на интернет страницата на Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт www.ndnivmi.bg. Съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност в България може да се използват само регистрирани препарати.

Преди обявяване на поръчката „Глобул вижън 2018" ЕООД е представила пълномощно от 01.08.2018г. да регистрира и продава продуктите, предмет на поръчката от IDvet Genetics, Франция, подписано от Филип Поркюе - главен изпълнителен директор. Именно поради това и БАБХ ги покани за участие в процедурата. Към тази дата няма друга фирма, която да е представила пълномощно за трите кита от този производител.

По отношение на въпросите кога е създадена фирмата, тези отговори трябва да бъдат отправени към нейните представители. При извършена проверка в Търговския регистър БАБХ е се установила, че фирмата включва в предмета си на дейност „всички дейности и услуги, незабранени от закона".

Основният мотив е, че „Глобул вижън 2018" ЕООД фигурира в българския регистър и има пълномощно от производителя да продава тези продукти."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови