Авиооператори могат да помогнат по-бързо да имаме спасителни хеликоптери

OFFNews 07 февруари 2022 в 12:51 1891 0

Проектът за закупуването на 6 медицински хеликоптера за спешна помощ е готов. Предстои да се обяви обществената поръчка за покупката им. Първият от тях се очаква да дойде след 2 години, а последният - след около 10.

"Толкова дългоочакван проект. Не става дума само за шестте машини, има много друга работа, която е невидима за повечето хора. Като се започне от законови промени и регламентиране на целия този процес. Системата има нужда от всякакъв вид регламентация, тъй като досега такава не е работила в България", посочи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Предвижданото създаване на държавен авиационен оператор е дълъг процес, той изключва и възможността да се закупи хеликоптер втора употреба, обясни той и допълни, че ускоряването на процеса и по-бързото стартиране на дейността на системата ХЕМС може да се осъществи, ако се закупят хеликоптери втора употреба.

Според Нешев процесът може да се ускори, ако се създаде възможност за публично-частно партньорство, което да отвори възможността за частни компании, които са граждански авиационни оператори, да изпълняват тази дейност.

"Тогава те могат да си осигурят и втора употреба машини, които да не бъдат по-различни от новите - наистина да могат да се случат веднага нещата", каза той.

Според него системата спасителните хеликоптери от системата ХЕМС в европейски и световен мащаб спасяват страшно много животи.

"30-40% от тежките случаи може да бъдат обработени с хеликоптер бързо, щадящо. Това са 30-40%, на които даваш наистина шанс", посочи Нешев.

Във връзка с медицинския персонал, необходим за специализираните хеликоптери, той отбеляза, че всяка държава взима решението сама за себе си по законодателен път дали това да бъдат медици или парамедици, като към настоящия момент предстои да бъде взето такова решение и за България.

„При всички случаи, това са специализирани длъжности, които трябва да се развият тепърва“, заключи той.

Друг отворен въпрос са и възможностите за кацане на медицинските хеликоптери в близост до специализираните лечебни заведения. Хеликоптерите е необходимо да закарат пациентите до болнично заведение, а за тази цел е необходимо болниците да имат опцията той да кацне до тях или около тях, подчерта директорът на Планинската спасителна служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови