Атракционен влак потегля от Горна Оряховица до Варна (снимки)

OFFNews 29 септември 2018 в 12:22 2654 0

Снимка БДЖ

Първокласният вагон-салон № 050-1

Атракционен влак по повод 130 години от създаването на БДЖ ще пътува от Горна Оряховица до Варна на 6 октовмри, събота. На него могат да се повозят любтелите на ЖП транспорта и на ретро подвижния състав.

Атракционният влак ще бъде теглен от парен локомотив № 16.27, а в състава му ще бъдат включени личният вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес” и най-големият салонен вагон от царския влак.

Ретро влакът ще бъде съставен от пет вагона за настаняване на пътниците. Всички пътуващи ще имат възможност да разгледат специално прикачените вагони, а служители на БДЖ ще им разкажат интересни факти по време на обиколката за всеки един от тях.

Цените на билетите са 18.00 лв. от Горна Оряховица до Шумен или от Шумен до Варна и 27.00 лв. от Горна Оряховица до Варна. Билетите са с включени запазени места. Закупилите билети могат да започнат своето пътуване от всяка една гара по маршрута на влака, на които ще спира.

За деца до 7-годишна възраст служителите на билетните каси ще издават безплатни билети с нулева стойност срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им. Безплатните билети за децата са без право на ползване на отделно седящо място.

Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната.

Парният локомотив № 16.27 е произведен през 1948 г. във “Wiener Lokomotivfabrik Floridsdorf”, Австрия, с фабричен № 17632. По-голямата част от експлоатационния му живот преминава по жп участъка Горна Оряховица – Стара Загора. Неговата максимална конструктивна скорост е 80 км/ч. Интересен факт за локомотив 16.27 е това, че машината е възстановена в оригиналния си „немскo/австрийски” (DR/ÖBB) вид като цветово решение, със снегоочистителен плуг, димоповдигащи щитове (крила) и други елементи. Освен 16.27 за момента в Европа има запазена за движение още една машина от този тип, която се намира в Люксембург.

Първокласният вагон-салон № 050-1 е произведен през 1938 г. в „Linke Hoffman Werke-Breslau”, Германия и е личен вагон за пътуванията на Цар Борис ІІІ. Този вагон разполага със служебна кабина с 1 легло, 4 кабини с по 2 легла, 2 кабини с две спални с по едно легло и общ санитарен възел, салон с 11 места (за срещи, съвещания, хранене) и склад. Вагон-салон № 050-1 е със запазено луксозно обзавеждане, като специалните ламперии и дамаски са автентични.

Вагон-ресторант № 057 (най-големият салон от „Корона експрес”) е произведен в Дряново - България през 1957 г. по чертежи и конструктивни параметри на фирмата „Линке-Хофман Верке”-Германия. Има офис, салон с 24 места и салон с 16 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови