Атлантици предупреждават: Путин няма работа в България, носи риск за българското председателство

OFFNews Последна промяна на 17 юни 2017 в 18:13 24420 16

Атлантици предупреждават: Путин няма работа в България и носи риск за българското председателство

Руският президент Владимир Путин няма място в България и то по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Това се посочва в декларация на новосформирания Атлантически съвет на България (АСБ). 

В документа се посочва, че в този период страната ни трябва да продължи действията си по изпълнение на ангажиментите по евроинтеграция в региона на Югоизточна Европа. В същото време Русия е твърд противник на разширяването на НАТО. Идването му у нас за отбелязване на националния ни празник 3 март и 140 години от победата над турската империя носи риск нашата страна да бъде въвлечена съзнателно в руския сценарий, "предвиждащ „благодарност към „освободителите” чрез отправяне на призив от българска територия за „освобождение от санкциите”.

"Това би уронило престижа на българската държава като достоен член на ЕС и НАТО", се посочва в текста на декларацията.

Тя е подписана от съпредседателите на АСБ Антоний Гълъбов и Димитрин Вичев и членовете на Управителния съвет, сред които са Александър Йорданов и Методи Андреев.

Ето и пълния текст на декларацията:

ВЛАДИМИР ПУТИН НЯМА НИТО РАБОТА, НИТО ПРАЗНИК В БЪЛГАРИЯ НА 3 МАРТ 2018 ГОДИНА
ДЕКЛАРАЦИЯ
на Управителния Съвет на Атлантическия съвет на България

Управителният съвет на Атлантическия съвет на България (АСБ) с безпокойство следи информациите за намерението на българския президент Румен Радев да покани през следващата година в България, във връзка с националия празник 3 март, президента на Руската федерация Владимир Путин.

АСБ напомня, че 2018 година е годината на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. В този период българските държавни институции трябва да реализират активна политика за изпълнение на задачите и целите по продължаване на процеса на евроинтеграция в региона на Югоизточна Европа. Руската федерация е противник на разширяването на НАТО и на Европейския съюз с нови страни в тази част на Европа. Тя осъществява недопустима намеса във вътрешните работи на редица страни от региона с цел да бъдат трайно дестабилизирани и отклонени от пътя им на евроатлантическа интеграция. Стана публично достояние информацията за действия в тази посока на руски разузнавателни служби в Република Черна гора и Република Македония. Буди недоумение липсата на адекватна реакция от българските власти на информацията, че центърът на руската подривна дейност срещу държавите от нашия регион се намира в България. Същевременно Русия предприе рязко увеличаване на своя Черноморски военен флот и недопустимо разшири военното си присъствие в Черноморския регион. Това превръща тази държава в реална заплаха за националната ни сигурност, както и за сигурността на югоизточния фланг на НАТО и Европейския съюз. Отправянето на покана в този момент към президента на Русия за визита у нас ще разколебае доверието в България като надежден и сигурен евроатлантически партньор и съюзник.

АСБ обръща внимание, че руският президент Владимир Путин е отговорен за осъществената агресия срещу независима Украйна през 2014 година, за анексирането на украинска територия, за продължаващата подкрепа за проруски сепаратисти в тази държава, както и за неизпълнение на Минските договорености. Тези действия на Русия бяха осъдени с Резолюция № 68/262 на Общото събрание на ООН. Европейският съюз, САЩ, Канада и много други държави, наложиха серия от ограничителни мерки, известни още като санкции, срещу Русия. Няма данни за промяна на руската политика, а това носи риск нашата страна, точно в периода, когато председателства Съвета на ЕС, да бъде въвлечена съзнателно в руския сценарий предвиждащ „благодарност към „освободителите” чрез отправяне на призив от българска територия за „освобождение от санкциите”. Това би уронило престижа на българската държава като достоен член на ЕС и НАТО.

АСБ отчита, че в Русия расте недоволството от корумпираното управление на страната. Доказателство са масовите граждански протести осъществени през месеците март и юни. Бруталните действия на властите срещу мирните демонстранти показаха, че Кремъл пренася политиката си на агресия, проявявана досега срещу чужди държави и народи, срещу самият руски народ. Затова и съвместното„празнуване”в такъв период заедно с руския президент няма да бъде добър знак за приятелство и солидарност с руския народ.

АСБ констатира, че никоя европейска държава не одобрява водената от президента на Русия Владимир Путин външна политика. Особено остра е реакцията срещу руската хибридна война. Осъдени бяха категорично опитите за намеса на Русия във вътрешните политически процеси на редица европейски и не само европейски, държави. По време на последните президентски и парламентарни избори у наснаблюдавахме рязко активизиране на проруската, антиевропейска и антинатовска, пропаганда, както и опити за влияние върху политическия избор на българските граждани.

АСБ подчертава, че българските политици и държавници нямат историческото, политическото и моралното право да игнорират изложените факти и обстоятелства. Те трябва да знаят, че българската благодарност към Русия е изразена многократно и особено след Първата световна война, когато царство България приема близо 35 000 руски бежанци прогонени от болшевишкия режим на Съветска Русия. България им осигурява подслон и финансова подкрепа. Между тях са и преки наследници на генералите, офицерите и воините воювали на българска територия през руско-турската война от 1877-1878 г. Същевременно България е издигнала стотици паметници на признателност за тяхната саможертва в цялата страна. Но на фона на тази еднозначно демонстрирана благодарност българите не могат да забравят, че през 1944 година СССР окупира нашата страна и с подкрепата на обявената със закон за престъпна организация Българската комунистическа партия, наложи у нас тоталитарната комунистическа система. За това си деяние руската страна и до днес не е поднесла извинение на народа на България.

АСБ припомня, че руският президент Владимир Путин е изразявал неведнъж съжаление за разпадането на Съветския съюз. А това е събитие, което донесе свобода на много приятелски нам народи и държави, то охрабри техния път към членство в НАТО и ЕС. Тази позиция на Владимир Путин е неприемлива за България.

АСБ очаква президентът, парламентът и правителството на Република България да настояват пред Руската федерация като „правоприемник” на СССР да поднесе официално извинение за окупацията на страната ни и наложеният със сила престъпен комунистически режим.

АСБ посочва, че на 24 май тази година руският президент Владимир Путин съзнателно и тенденциозно провокира и обиди българския народ като de facto отрече историческата ни роля за създаването на старобългарската писменост и за осъщественото велико дело на християнизация на други земи и народи.

АСБ уточнява, че никоя държава не превръща своя национален празник в междунационален, не дели с друга държава своя най-представителен ден.

АСБ преценява, че отправянето на покана към руския президент Владимир Путин за присъствие у нас на 3 март 2018 година е недалновиден, късоглед политически ход със силен антибългарски, антиевропейски и антинатовски заряд. Не благодарност и признателност към загиналите във военната кампания преди 140 години ще изрази една такава визита, а по-скоро цели да демонстрира обвързаността на част от българския политически елит с днешната политика на Кремъл.

АСБ предлага на президента, парламента и правителството на България да обсъдят възможността вместо покана към руския президент Владимир Путин да бъдат поканени на посещение в България на 3 март 2018 година наследници на руски, украински, финландски, румънски, полски воини, които са оставили костите си на българска земя през руско-турската война от 1877-1878 година.

АСБ е категоричен: руският президент Владимир Путин няма нито работа, нито празник в България на 3 март 2018 година.

УС на Атлантическия съвет на България

(Доц.д-р Антоний Гълъбов – съпредседател, Димитрин Вичев – съпредседател, доц.д-р Александър Йорданов, Атанас Славов, Георги Мишев, гл.ас. Георги Цветков, проф.д-р Евелина Келбечева, доц.д-р Методи Андреев, доц. д-р Момчил Дойчев, д-р Олена Коцева, ген.-майор о.р. Съби Събев)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8057

20

Off BG

19.06 2017 в 07:45

Боже мой, каква компания - половината за затвора, останалите - за 4-ти км... Kleta majko Bulgario... i o6te po-kleti Atlanti4eski suvet...

9214

19

XR4

19.06 2017 в 00:54

Путин няма работа в България....не само покрай трети март,а изобщо!Да си стои в Азия.

27639

18

sottozero

18.06 2017 в 22:33Не бе, човек, течността за чистачки си е о.к., просто от Прайда така ти се виждат нещата.

38251

12

Denis Rizanov

18.06 2017 в 09:30

Тоя съвет са едни долни платени безпринципни подлоги-кариеристи!
Отхвърлили са като учредител бившия военен министър перчем ебемчев!
То това е баш борецът с хибридите на Путин!
Значи онова наср@ното дето пише за вишни и прашни спирки може, при все че досега няма е ден трудов стаж никъде, обаче баш боецът не!
Ебем ти го тотова платено нпо, "съвет", без другарят бивш военен министър перчем ебемчев в него!

7910

11

1Sion1

18.06 2017 в 03:28

Тоя съвет е сформиран май само да напише рая декларация.Па щом и Митоди е вътре , работата е ясна.