Атанас Семов: 64,1% от анкетираните искат летище София да носи името на Васил Левски

OFFNews 18 юли 2023 в 10:11 1113 1

Семов

Снимка бТВ

Проф. Атанас Семов

В деня на годишнина от рождението на Васил Левски конституционният съдия проф. Атанас Семов напомни за инициативата летище София да носи името на Апостола. Той се обоснова със социологическо проучване, което показва, че 64,1% от анкетираните одобряват идеята. 15,5 процента не одобряват, а 24 на сто не могат да преценят. В столицата резултатите били още по-убедителни – над три четвърти от софиянци се обявяват за преименуването на аеропорта.

"18 юли е специална дата, защото Васил Левски е най-величавата и безспорна личност в българската история. Той е личност, приета от цялото ни общество. Искам да припомня, наред със завета за чиста и свята република, който се боя, че не разбрахме докрай и не изпълнихме, още няколко: "От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи", "Нашето драгоценно отечество се нуждае от достойни хора, които да го водят", "На такива хора дай работа – които са разсъдителни, постоянни, безстрашни и великодушни". И най-вече този завет: "Цели сме изгорели от парене и не се научихме да духаме", посочи Семов пред бТВ.

По думите му най-големият ни проблем и днес е това, че си "оставаме един тежко лакатушещ народ – не ще да върви напред или го прави много бавно".

"Дори изключително значими и лесно постижими национални задачи ни отнемат много време или остават недовършени", изтъкна конституционният съдия.

Атанас Семов подчерта, че една такава лесна за решаване задача е наименуването на летище София на Апостола.

"Искам да попитам властта какво още е необходимо, за да се прекръсти националното летище да получи името на най-светлата ни историческа личност, така, като са наименувани летищата по повечето европейски страни, които са получили имената на техните най-знакови лица", посочи още Семов.

Той напомни, че са минали шест месеца откакто председателят на БАН оповести тази инициатива, а няма никаква реакция от властта. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!