Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет

OFFNews Последна промяна на 19 юни 2018 в 13:27 6022 1

Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщи пресслужбата на партията на Волен Сидеров.

Със свое решение № 7863/12.06.2018 Върховният административен съд постанови, че водещата на предаването „В окото на бурята“ по ТВ АЛФА Магдалена Ташева и ПП Атака, в качеството си на доставчик на телевизионна продукция, не са извършили дискриминация спрямо нахлуващите незаконно в България мигранти, представяни от медиите като сирийски бежанци, по нито един от визираните в закона признаци „народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, лично и обществено положение". 

Националистите припомнят, че в края на 2013 г. Българският хелзинкски комитет подаде жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Ташева, ТВ Алфа и ПП Атака от името на 8 лица от сирийски произход, претендиращи, че в три предавания „В окото на бурята“ от септември 2013 г. са изразени квалификации, които ги дискриминират.

„Изказванията на Ташева не насаждат, не разпространяват, не насърчават и не оправдават омраза принципно към всички бежанци, сирийци, мюсюлмани. Затова не е налице основание за ограничаване на свободата на словото….Изказванията касаят само онази група от чужденци, които участват във въоръжени неправителствени групировки във военния конфликт в Сирия, извършват жестокости и убийства, преминават незаконно държавни граници, включително границата на България и застрашават националната сигурност и тази на страните в Европейския съюз”, се подчертава в решението.

ВАС отхвърля възможността за търсене на отговорност от Магдалена Ташева, Тв Алфа и ПП Атака и постановява, че жалбата на БХК остава без уважение.

Така след 5 години борба за правото на изразяване, Атака спечели дело срещу Българския хелзинкски комитет. Решението на съда е окончателно, доволни са от партията с антимигрантски уклон.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5479

1

zuljin

19.06 2018 в 14:46

Въйййй... паразитиращите соросоидни ретарди останаха без заплати за няколко месеца - ще трябва да плащат разноските по делото.