'Асистенти за независим живот' с е-достъп в Столична община

OFFNews Последна промяна на 07 април 2021 в 13:24 513 0

Столичният общински съвет ще разгледа предложение за промени в Наредба за предоставяне на социалните услуги „Асистенти за независим живот” с цел дигитализиране и оптимизиране на услугата. 

Административната дейност е свързана с издаването на индивидуални актове на лица с увреждания, които желаят да получат асистентско съдействие от Столична община. 

Предлаганите промени целят да увеличат начините за упражняване на правата на хората с увреждания относно въвеждане възможността за електронно подаване и получаване на документи. По този начин ще се намали административната тежест, ще се подобрят процесите и организацията на работа при предоставяне на социалните услуги, така че да се постигне максимална удовлетвореност на гражданите, необходимата бързина и процесуална икономия.

С предлаганите промени кандидатите за ползватели на социалните услуги „Асистенти за независим живот” и кандидатите за асистенти, както и текущите ползватели и асистенти ще имат възможност да подават и получават документи и по електронен път от персонален профил на заявител, регистриран в информационната система за сигурно електронно връчване с електронен подпис.

Това включва подаване по електронен път на: заявление и придружаващите документи за кандидатстване за всяка една от услугите; заявление за промяна в обстоятелствата от ползвателите и кандидатите за ползватели; заявление от кандидатите за асистенти.

По електронен път ще може да се получават: решенията на комисията по чл. 15 от НПСУАНЖ и сметки за изплатените суми по чл. 45, ал. 4 от ЗДДФЛ на асистентите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови