Арт център в бившето депо "Клокотница", студия за кино до първия трамвай

OFFNews 03 април 2017 в 14:23 5415 3

Снимка Архив

Бившето депо "Клокотница", откъдето е тръгнал първият трамвай в София, да бъде отдадено под наем и да се превърне в Музей на транспортните технологии и Център за изкуства, решава Столична община. 

Идеята е да се намери желаещ да инвестира 10 милиона лева за 10 години, като плаща и наем от 100 000 лева на месец, срещу което да превърне историческата сграда в място за различни изкуства и студия за кино. Очаква се приходите от заснемането на филми да бъде сред сериозните пера, от които да се възвръща инвестицията. Поне 500 кв. метра трябва да бъдат отделени за музей на транспортните индустрии, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов на заседанието на комисията по култура. В постоянната експозиция ще бъде първата столична мотриса, наричана "Графинята", допълни Чобанов. Сградата, която от години не се използва, е със статут на паметник.

Оригиналните релси на територията на депото ще бъдат запазени, допълни Малина Едрева, шеф на комисията. Ако обаче не се намери инвеститор при тези условия, общината ще промени изискванията, каза Чобанов и обясни, че целта 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

04.04 2017 в 03:11

"500 метра за музей на транспорта"???
Чобанов, ти верно ли различаваш овца от трамвай, или си си наистина чобан?
Собственият ми частен музей по тия въпроси е повече от 500 метра, а аз нямам трамваи, нито друго голямо. Това след като многото железа, закарах за собствена, и на другари сметка, в профилните държавни музеи.
Вие сте за пребиване, бе!

23293

2

Стефан

04.04 2017 в 02:41

"Давам под наем гарсониера в Самоков, паянтов панелен блок, до циганската махала. !0 000 на месец, гаранционно предплащане 2 милиона."
Ех, Фандъкова, Фандъкова ...
В световните столици също спасяват бившите си промишлени обекти в центровете, и също ги правят културни средища. По за един лев годишно - зер са градообразуващи места. После градът печели много, но непряко.
Ама ти май знаеш само за портмонето.

42249

1

Denis Rizanov

03.04 2017 в 16:37

Хем да плаща наем по 100 хилки на месец, хем да превърнел "историческата сграда в място за различни изкуства и студия за кино".
На разговорен език на това му се вика "Хем @ура в ...ката, хем душата в рая!"
Браво бе гейберазсти! Добре сте го измислили! Ако някой се хване, то ще е някаква врътка неземна за терена. Иначе няма кой хем да инвестира, хем да плаща и наем по едно и също време.