Арменци и католици днес празнуват Великден

OFFNews 21 април 2019 в 10:42 5664 0

Снимка Wikimedia

Арменската църква „Света Богородица“ в София.

Днес Възкресение Христово празнуват арменците и католиците по света и у нас. Причината се дължи на това, че ние следваме Юлиянския календар, а те Григорианския.

Пред БНР апостолическият екзарх епископ Христо Пройков коментира, че разликите в честванията на празника обаче почти няма, като изключим деня на честване.

Католиците се събират да празнуват заедно, като преди това къщата трябва да бъде цялостно изчистена, а старите неща хвърлени.

„Когато се съберем в къщи и се чукаме с яйцата, тогава яйцето всеки си го разделя на части и си ги раздаваме тези части от яйцата един на друг като символ на братска любов“, коментира пред БНР Симеон Атков, член на римокатолическата енория „Свети Йосиф“ в София.

Празнични литургии ще се отслужат освен в София и в Плевенската католическа църква „Дева Мария от Фатима“, пловдивската църква „Св. Лудвиг“, храмовете в общините Калояново и Раковски и храма "Свети Антон Падуански" в Белене, където ще се включи и най-старият католически свещеник у нас, отец Йоско на 92 г.

„Той е бил ръкоположен от Блажения Евгений Босилков през 1951 г. и той продължава да служи заедно с мене, изповядва и хората. Той продължава да работи. Той винаги повтаря думите на Свети Павел: „Който не иска да работи, няма да яде". Той участва винаги навсякъде“, добави отец Павел Кортези.

Освен католиците, Възкресение Христово честват днес и миряните на Арменската апостолическа православна църква в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови