Арктическият студ ще е поне до края на другата седмица

OFFNews 12 февруари 2021 в 19:14 3647 0

Рано е да се прогнозира докога ще продължи голямото застудяване, което започна в четвъртък вечер. Това е началото на по-дълъг зимен период, както у нас, така и в по-голямата част от Източна Европа. Студеният арктичен въздух ще се задържи поне седмица, а след 18 февруари нова порция студен въздух ще нахлуе на юг. Очаква се мразовитият период да продължи поне до края на следващата седмица, показват синоптичните модели, пише dnews.bg.

Средиземноморски циклон ще донесе валежи от сняг в събота и неделя, но главно на юг. Атмосферният вихър ще донесе сняг при отрицателни температури в цялата страна, като моделите на метерологичния институт вещаят повече валежи в южните райони на страната. Тъй като центърът на циклона ще е на юг, валежната зона ще бъде с граница около Стара планина и Предбалкана. Най-малко сняг се очаква да вали на север около река Дунав и над североизточните райони.

Синоптичните модели прогнозират снежна покривка между 5 и 15 см в района на София, като в полите на Витоша се очаква тя да бъде по-дебела. 

Съветват се шофьорите да бъдат внимателни в нощта на събота срещу неделя, както и в първата половина на неделя в планинските райони на Южна България, където се очаква да има повече сняг.

Очаква се навалелият сняг да се задържи до края на студения период, т.е. до края на другата седмица. 

Ще бъде студено и по Черноморското крайбрежие. В района на Странджа и крайните югоизточни райони се очаква да натрупа повече сняг.

Температурите през уикенда ще останат под нулата. По-високи ще бъдат в крайните южни равнинни райони и по поречието на Дунава.

Другата седмица се очакват по-ниски сутрешни температури заради новонавалелия сняг. На места по високите котловинни полета на Западна България температурите могат да достигнат до минус 15, дори до минус 17 градуса.

В планините температурите ще достигнат до минус 10 градуса на височина около 1500 метра, а на височина около 2000 метра до минус 18-19 градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови