Арх. Здравков: София се учи от Москва как да бори задръстванията

Кметът на руската столица ни похвали за озеленения град

OFFNews 02 октомври 2018 в 09:00 3351 3

Тръгнахме да превръщаме градовете си от "градове на автомобилите и предприемачите" в "градове на хората". Посоката е свързана с цялостна промяна, която приоритизира пешеходните пространства, премахва незаконната реклама, свързана е с подреждане на града, оправяне на фасадите, премахване на кабелите.

Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по БНТ. По негова покана у нас е колегата му от Москва Сергей Кузнецов. 

Опитът, който има в руската столица е огромен, това ни дава предимството да вземем доброто от техните решения и да го направим и при нас в София, обясни Здравков. По думите му системата за отдаване на велосипеди под наем - не на принципа на фиксирани стоянки, а посредством GPS колелата да бъдат оставяни на различни локации, ще заработи догодина.

Сериозно ограничаване на паркирането в центъра е въведено в Москва, повечето хора го възприемат положително, разказа главният архитект на града Сергей Кузнецов. Намаляха задръстванията по улиците на Москва, стана по-трудно да се паркира, но ситуацията се подобри доста. В София виждам голям потенциал, тук такъв остър проблем като в Москва преди няколко години със задръстванията липсва. Струва ми се, че София да се развива в комфортен град би било дори по-просто като се има предвид, че градът е по-компактен, каза още Кузнецов. 

Много е озеленен градът и ми се струва, че в един кратък период бихте могли да постигнете много положителни промени, категоричен беше арх. Кузнецов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews