Quantcast

Арестуваха шеф на регионална агенция по горите, водил група за незаконна сеч (снимки)

Групата стреляла по къщите на хора, опитали да подадат сигнал

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2018 в 18:04 56528 1

1/1

Снимка МВР

Арестуваха петима души, участвали във въоръжена престъпна група за незаконна сеч. 

Сред арестуваните е директорът на Регионална агенция по горите - София, който е ръководител на групата, съобщиха от МВР. 

Арестуван е и шефът на горското в Своге.

Останалите членове на групата също са длъжностни лица, уточни наблюдаващият прокурор Ангел Кънчев. Той посочи, че по делото са събрани множество доказателства, че те са участвали пряко в добиването на изключително голямо количество незаконен дървен материал.

Групата е съществувала от 2014 година, като само в рамките на тази година е продала дървесина на стойност 250 000 лева.

Съответните директори са извършвали множество тежки престъпления – пряко са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, касаещи престъпната дейност на групата, изключително грубо са отстранявали конкуренцията си, както в законната, така и в незаконната част от дейността си.

Групата е извършвала умишлени палежи на имущества на хора, опитали да подават сигнали срещу тях. Стреляно е и по къщите на тези хора.

Групата е била въоръжена. Използвали са страх и принуда по отношение на местните хора, допълни още прокурор Кънчев.

При извършените претърсвания е установено, че двама от членовете са държали пет огнестрелни оръжия и специфични капсул-детонатори – повече от осем на брой. Иззета е и голяма сума пари.

В хода на разследването е установено, че за пряката дейност групата е привличала социално слаби хора, на които е обяснявано, че вършат законна сеч. Използвали са неистински горски печати за маркировка на дървения материал или такива на уволнени служители.

По думите на заместник-директорът на ГДБОП ст. комисар Стоян Темелакиев информация за престъпната дейност е постъпила през май. В хода на предприетите оперативни действия са събрани данни за организираната престъпна група, както и за длъжностните лица – участници в нея, които са възприели горския фонд като бащиния и са действали без да се съобразяват с каквито и да било правила.

Придобитата незаконна дървесина е реализирана на територията на Софийска област, както и на територията на Банско, в складове за продажба на дърва за огрев и фабрика за пелети и дървесина, на територията на които са открити десетки кубици незаконно придобита дървесина. Паралелно с това се продавани и дърва за огрев на частни лица, обясни още ст.комисар Темелакиев.

Предстои в утрешния ден Специализираната прокуратура да внесе искания в Специализирания съд за "задържане под стража" на четирима от задържаните при акцията.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

1

zuljin

20.09 2018 в 08:30

Явно тоя не е от "наш'те" и затова е изгорял...