Арда заля мост - единствена връзка със седем села

OFFNews 24 януари 2019 в 20:49 2606 0

Снимка bTV

Нивото на Арда се вдигна рязко през последните часове. Реката заля мост в района на село Китница, който е единствената връзка със седем села и махали, съобщи bTV. 

Само за няколко часа в района са паднали близо 45 литра дъжд. 

Това не е първият случай, в който Арда е заливала моста. Дори е имало случаи да приберем хората и да ги разпределим по семействата , за да не останат навън, обяснява кметът на село Китница Сали Абдурахман.

Преди 10 години е построено временно съоръжение - пешеходен мост, по който само при извънредни ситуации могат да преминават коли. Пожарна и линейка обаче не може да премине. 

Да се молим да нямат спешни случаи, каза кметът на село Боровица Айсел Мехмед.

От пожарната обявиха, че обстановката към момента в страната е спокойна. Инциденти са регистрирани в Кърджали, Благоевград и Смолян, като не е имало сериозни щети. Наложило се е отводняване на частни домове и два промишлени обекта, съобщи БНТ. Проблеми създаде и мокрият сняг, който валя по високите части в Родопите около Пампорово и Превала.

На извънредно съвещание от МВР обявиха готовност да реагират при усложняване на обстановката в страната. Оранжев код е обявен за утре в пет области - Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян и Кърджали. Очаква се в югозападна България да паднат до 35-40 литра дъжд на квадратен метър. 

По разпореждане на министъра на икономиката Емил Караниколов започна проверка на язовирните стени и съоръженията към тях на територията на цялата страна.

Заради очакваните снеговалежи щаб към Агенция "Пътна инфраструктура" следи ситуацията по пътищата. 

3000 снегорина в цялата страна са в готовност при евентуален снеговалеж, съобщиха от регионалното министерство.

От МВР напомнят на шофьорите, които предвиждат да пътуват следващите няколко дни, да подготвят добре колите си и да карат внимателно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови