Ангелкова се закани - готвят санкции и глоби за къмпингуващите по морето

OFFNews 14 май 2018 в 15:42 10047 5

Снимка pixabay

Министърът на туризма Николина Ангелкова готви нови правила и наредби за санкционирането на хората, които къмпингуват нерегламентирано по българското Черноморие. Това каза тя на пресконференция във Варна съвместно с вицепремиера Валери Симеонов и екоминистърът Нено Димов. 

Министър Ангелкова добави, че по отношение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и морските плажове къмпингуването и разполагането на палатки на територията на морския плаж е забранено, пише "Фокус". 

"Законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж. Всички останали дейности, които не са изрично изброени, са забранени по смисъла на юридическия способ на тълкуването. Това, което липсва в закона и ние ще променим, е изрична административно-наказателна санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж", заяви министърът.

Ангелкова добави, че всяка една община, по примера на Община Царево, може да приема наредби, свързани с опазването на обществения ред и чистотата и на тази основа да глобява нарушителите.

"Съвместно ще работим в посока на законодателни промени, които да се скрепят със санкции - административни и глоби, нарушителите, които нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж. По предложенията, които имахме за облекчено изграждане на къмпинги, за плащането на такси, които съответната община да ползва за почистване на тоновете отпадъци, нямаше консенсусни текстове, които да бъдат подкрепени от работната група. В момента с вицепремиера и колегите ще обмислим как да продължим, защото е важно хората, които искат да къмпингуват, да има къде да го правят", посочи Николина Ангелкова.

Тя добави, че съществуващите от 20 години къмпинги вече не отговарят на съвременните изисквания на Закона за туризма и категоризацията, за да предлагат качествен туристически продукт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11671

5

безпартийна

14.05 2018 в 21:26

Явно хотелиерите плащат добре.

16193

2

SC

14.05 2018 в 18:41

Мръсници са тези къмпингуващи. Палатките им пречат на Ангелкова да галопира и цвили на воля.

11671

1

безпартийна

14.05 2018 в 16:29

Да им е честито на гърците. Сега вече и останалите къмпингуващи по българското Черноморие ще се насочат към Гърция. Там има много добре уредени и на достъпна цена къмпинги. Жалко за България.