Алфа Рисърч: 400 000 още се колебаят коя партия да подкрепят на вота

OFFNews 02 март 2021 в 08:12 10973 0

15,3% или близо 400 000 души от хората, които са заявили, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори на 4 април, още се колебаят коя партия да подкрепят. 

Това показват последните данни на проучване на социологическа агенция Алфа Рисърч, представени от социолога Боряна Димитрова пред бТВ. 

По думите й процентът е висок и може да обърне вота. "Тези 15,3% са ключови", каза тя. 

Димитрова обясни, че 52,5% със сигурност ще гласуват, като се забелязва ръст от около 3 на сто от предишното проучване след обявяването на листите. 22,4% няма да отидат до урните, а 25 на сто се колебаят. 

Алфа рисърч отчита, че в следващия парламент със сигурност влизат ГЕРБ с 28,5%, БСП - 23,2%, Има такъв народ, която получава 13,3 на сто, следвана от ДПС с 12,5%. Демократична България получава 5,7%, Изправи се! Мутри вън са с 4,5%, а ВМРО - едва с 3,7 на сто.

По думите на Димитрова има динамика в резултатите между "Има такъв народ" и ДПС. Решенията на ВМРО да се яви сама на изборите се отразява на резултатите, смята социологът. След разединението на "Обединените патриоти" ВМРО се очертава като партията с най-висок шанс да представлява тази ниша в следващия парламент. 

Към февруари 2021 г. 45% от избирателите не очакват съществени промени в честността на вота и дори да има, те няма да повлияят на вота, според 23% обаче той ще е честен, а 24% очакват много нарушения. 

Сред по-малките партии най-устойчив е вотът за Демократична България. С 5.7% начален електорален „капитал“ коалицията има високи шансове за парламентарно представителство. За тази формация е характерна мобилизацията на нейните избиратели непосредствено преди вота, а също и не малкият брой гласове от чужбина.

По отношение и на двата фактора, които по принцип действат в полза на Демократична България, настоящите парламентарни избори обаче са рискови. От тази гледна точка на коалицията е нужна силна кампания и силна мобилизация, за да бъде сигурна в преминаването на 4 процентовата бариера.

Проучването сочи още, че 54% мислят, че могат да се заразят навсякъде, а 20,1% смятат че най-голям риск от заразяване има в градския транспорт.

Националното представително проучване е проведено от Алфа Рисърч и е съфинасирано от Агенцията и БТВ. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови