Александър Кашъмов: Затъмнението за случаите на отнемане на допуск до класифицирана информация е пълно

OFFNews 25 януари 2022 в 11:28 1713 0

Затъмнението за случаите на отнемане на допуска до класифицирана информация е пълно. Проверката в ДКСИ отнема година-година и нещо, което е дълъг период. За разлика от случаите за използване на специални разузнавателни средства или трафични данни, където има ясни статистики години наред, благодарение на гражданския натиск, тук има пълно затъмнение. Ние не знаем колко са тези случаи. 

Това обяви адвокат Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация" пред БНР. Той напомни, че има тълкувателно дело във Върховния административен съд в случаите на класифицирана информация по какъв начин да се оповестяват съдебните решения, защото в момента практиката е да не са публични. Човек не може да ги открие в базата данни на ВАС. 

"Трябва много внимателно да се премисли публичността на тези дела на етап ВАС, и второ, трябва да се помисли за това съдът абсолютно пълно и цялостно да може да събира информация", бе категоричен адвокатът.

Според него процедурите по отнемане на допуск трябва внимателно да се премислят от парламента, защото това е начин за влияние на тайните служби върху политиката и избора на гражданите. Публичността обаче също трябва да се премисли.

Кашъмов напомни, че преди десетина години бе направен опит за реформиране на целия сектор сигурност, но са останали редица нерешени проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови