Акция Зима стартира в понеделник

OFFNews 29 октомври 2021 в 13:06 1614 0

Традиционната Акция "Зима" стартира на 1 ноември. 

Това обяви председателят на Съюза на българските автомобилисти инж. Емил Панчев на брифинг днес. През първата седмица от кампанията всички собственици на автомобили, независимо от това дали са членове на СБА или не, могат да се възползват от безплатна проверка на подготвеността на автомобила си за зимния сезон в техническите центрове на СБА. Проверката включва безплатна проверка и реглаж на фарове в допълнение с консултации за чистачки, грайфери, течности. 

В старта на кампанията взеха участие още комисар Калоян Драганов, началник на отдел Пътна полиция към ГДНП, Росен Рапчев от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК, и комисар Тенчо Тенев, СДВР.

От Пътна полиция ще акцентират на 3 основни групи участници в движението в рамките на три последователни седмици през ноември - водачите на пътни превозни средства, пешеходците и поведението на шофьорите и изправността на автомобилите им.

"Автомобилите трябва да бъдат изправни и готови за зимата, а неизправните автомобили ще бъдат спирани от движение", заяви комисар Калоян Драганов. 

Три пъти е по-голяма вероятността за водачите на моторни превозни средства да попаднат в пътнотранспортно произшествие при дъждовно време или мокри пътни настилки. Затова призоваваме шофьорите да подготвят автомобила за зимата, както и да намалят скоростта и да увеличат дистанцията при неблагоприятни метеорологични условия, каза Росен Рапчев. 

„Гумите са изключително важни за зимата. Пътните условия през този сезон се променят за кратко време, затова бъдете предварително подготвени и вземете всички мерки навреме“, допълни Росен Рапчев. Той акцентира и към пешеходците като ги призова да бъдат още по-внимателни в следващите месеци. „През този сезон се стъмва много по-рано, а неблагоприятните метеорологични условия удължават спирачния път на превозните средства. Затова – пресичайте с повишено внимание и само на определените за това места“, каза експертът от ДАБДП. 

И тази година организаторите на кампанията подготвиха над 500 000 листовки със съвети за безопасно пътуване през зимния сезон, които ще се разпространяват от екипите на СБА, МВР и БЧК: 

1. От 15 ноември до 1 март автомобилът трябва да е с гуми за зимни условия или с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм.
2. В автомобила трябва да има обезопасителен светлоотразителен триъгълник, пожарогасител, светлоотразителна жилетка и аптечка.
3. Превозното средство трябва да е технически изправно. Провери спирачките, отоплителната система и миещото устройство за стъклопочистване.
4. Поддържай устройствата за осветяване и сигнализация чисти, видими, регулирани и в изправност.
5. Смени течностите в автомобила с подходящи за зимата. Особено важно е да смениш водата с антифриз, а лятната течност за чистачки – със зимна.
6. Подсигури се с вериги за сняг. Гумите с шипове са забранени.
7. Винаги зареждай достатъчно гориво и оборудвай МПС с буксирно въже.
8. Не подценявай локвите и аквапланингите.
9. Планирай маршрута си, информирай се за ремонти и обходни пътища.
10. При попадане в рискова ситуация сигнализирай на телефон 112.

През последните три зимни сезона при 4571 тежки пътнотранспортни произшествия са загинали 386 и са ранени 5755 участници в движението по пътищата, напомнят още от Пътна полиция.

2020 г. - 2021 г.: 1313 тежки ПТП, 1656 ранени, 112 загинали

2019 г. - 2020 г.: 1656 тежки ПТП, 2081 ранени, 130 загинали
2018 г. - 2019 г.: 1602 тежки ПТП, 2018 ранени, 144 загинали

* данните са за периода 15.11-01.03

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови