Ексклузивно Кирил Петков: България експулсира 70 руски дипломати (допълнена)

Ако пътувате в Румъния: Отнемат книжка за почти всяко нарушение на пътя

Без свидетелство за правоуправление автоматично ставате нарушител и в други държави

OFFNews Последна промяна на 17 юли 2018 в 09:11 25418 7

Ако пътувате в Румъния: Отнемат книжка за почти всяко нарушение на пътя

За поредна година български шофьори алармират, че свидетелствата им за правоуправление са отнети в Румъния заради направени нарушения на закона за движение по пътищата и връщането на документите им понякога отнема и година. На практика в Румъния дребни нарушения, като например пресичане на непрекъсната осова линия или превишена скорост, са достатъчно основание властите да отнемат книжката ви, показва репортаж на БНТ.

Дори да платите глобата си в Румъния, това не е гаранция, че скоро ще може да получите книжката си. Това води и до проблема как да шофираме без книжка, когато се завърнем в България. 

На водача с отнета книжка румънският полицай издава служебна бележка, в която са описани нарушението и наказанието. С нея водачът има право да управлява на територията на Румъния 15 дни, по време на които той може да обжалва наказанието или след плащане на глоба да си освободи книжката.

Българинът Росен Петров разказва, че е бил санкциониран на пътя, книжката му е отнета, а плащането на глобата му отнело близо 6 часа. Книжката му обаче била върната след година и два месеца.

Друг шофьор обяснява, че властите му издали документ за шофиране, който важи само в границите на Румъния за 15 дни. "Платих глобата, от там ми казаха, че трябва да отида при нотариус и да се подпиша, че 90 дена няма да карам в Румъния, като трябваше да извикаме и преводач, който да ми преведе написаното от нотариуса. Всичко съм платил аз. Отидох в техния КАТ, подадох всички документи и веднага ми върнаха книжката", разказва потърпевшият.

По думите му обаче, ако бъде спрян в България без книжка, той не може по никакъв начин да докаже, че тя му е отнета от румънската полиция и очаква да му бъде върната. 

От пътната полиция в Румъния не отговорили на запитване на БНТ дали отнемането на книжката води до отнемане на правото за шофиране в ЕС.

"Наказанието лишаване на право за правоуправление на МПС не започва да тече от момента на отнемане на книжката, а започва да тече след изтичане на този 15 -дневен, да го наречем - гратисен период", обясни Георги Воденски, първи секретар на българското посолство в Букурещ.

По думите му: "След изтичане на гратисния период, ако има наложена забрана за управление на МПС на територията на Румъния и шофьор бъде хванат да управлява, докато тази забрана е още в сила, наказанието е затвор. Ако книжката не бъде освободена от полицейското управление, тогава тя се изпраща към Пътна полиция в Букурещ, където се оформя преписка и тази преписка се препраща към посолството. В посолството от своя страна се изготвят описи на получените по този начин книжки, които с дипломатическа поща се изпращат до Министерството на външните работи в София, те ги препращат към Главна дирекция "Национална полиция" на МВР, а те ги разпределят по областните дирекции на МВР по местоотчет на водачите". 

От полицията са категорични, че ако бъдете спрени на територията на Бъгария без книжка, ще бъдете глобени:

Те са нарушили закона за движение по пътищата в Румъния. Не са нарушили закона за движение по пътищата в България. Ако водачът управлява в България без свидетелство за правоуправление, ние нямаме такива данни, че този водач е наказан в друга държава. В системата ще бъде отразено, че водачът притежава валидно свидетелство за управление на МПС и ако не го носи, съответно има санкция, за което се плаща глоба, обяснява гл. инсп. Михаил Манов, началник Сектор Пътна полиция - Русе.

Адвокатите съветват сънародниците ни да си платят веднага санкцията, за да могат да получат книжката си веднага.

"След това няма никакъв шанс да им бъде помогнато, защото - и това е упрек от мен, към нашите законодатели, в нашия Закон за движение по пътищата съществуват само четири хипотези, при които може да бъде издаден дубликат на свидетелството за правоуправление: ако е повредено, ако е унищожено, ако е изгубено или ако е откраднато", обясни адв. Ангелин Колев.

В останалите случаи, ако свидетелството за правоуправление е отнето, контролните органи у нас нямат право да издадат дубликат.

И той остава да чака това свидетелство. Ако в това време го спрат контролните органи в България, санкцията за това, че не си носи свидетелството за правоуправление, глобата е 10 лв. Но проблемът е, ако човекът иска да пътува в други държави от ЕС. Там без свидетелство за правооуправление не става, обяснява адвокатът.

По думите му въпросът не се решава и с международно свидетелство за правоуправление, тъй като то важи само с представянето на националното свидетелство. 

Само за първата половина на тази година отнетите книжки на българи, които са обработени от посолството ни и върнати, са 120 на бр. За 2017 г. техният брой е бил 224.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

7

Silvia Nikolova

26.03 2019 в 21:04

Моите впечатления. За последните три години 4-5 пъти посетих Румъния, като лятото я прекосих цялата. Да, всяко селце е с КАТ-аджии, ако мога така да кажа, но за разлика от нашите, знаят английски, млади, здрави, любезни, услужливи. Пътувах без проблеми.

6005

6

Gost1

12.08 2018 в 21:47

И знаете относно Румъния книжка недавайте никога казвате че сте я забравили правят проверка дали имате отнема 15.-20 минути пишат ви глоба като ви предлагат да в платите ма място или ма границата,неплащате на място а на границата никой ме ви пита за глоба и си минавате дадете ли книжка ви започват неприятностите тестван варянт

6020

5

HV1337

17.07 2018 в 20:08

Бай Ганьо да го е страх да излезне от беззаконната България :))))

11671

4

безпартийна

17.07 2018 в 12:17

Изводът е ясен. Няма да живеем в Норвегия, защото може да отнемат децата ни за глупости. Няма да шофираме в Румъния, защото могат да отнемат книжките ни пак неясно за какво. Е, в Норвегия нямам намерение да ходя, а Румъния ще я заобикалям. Не че съм склонна да нарушавам правилата на пътя. Но не искам над главата ми да виси дамоклев меч.

8074

3

JustSoYouKnow

17.07 2018 в 10:12

Докато като всички останали са безнаказани и нямаме КАТ и МВР, които да функционират

9000

2

Бай Йован

17.07 2018 в 10:07

Браво, браво! А тук румънците карат като обезумели, защото явно им е безплатно и се чувстват безнаказани. Докога така?

8074

1

JustSoYouKnow

17.07 2018 в 09:48

Кофтииииииииииииии...
Дребно нарушение като влизане в насрещното...
Друго си е да можеш да бутнеш едни 50 лв. Как ще ни стигнат румънците, не ми е ясно.
От 2010 до сега са смъкнали смъртността си по пътищата от 117 до 98 на милион в България от 105 до 96.
Колкото и да ви е неприятно има закони трябва да се спазват. Поздрави