Академия за светулки

OFFNews 25 декември 2014 в 16:38 2533 0

Амбициозен проект е на път да утвърди нов модел на възпитание и образование на децата в България. Преди близо два месеца Фифика Георгиева решава да основе академия за изкуства, която се занимава с подрастващи.

Днес общо 16 деца, най-малкото от които е на пет, а най-голямото – на 11 години, всяка неделя изучават основите на изкуството в няколко модула – куклоконструкторство, рисуване, музика, ритмика и танци, готварство.

Уникалното в академията, е че тя предлага именно тези няколко модула. До момента в страната функционират подобни школи, които обаче са профилирани в отделни направления – или само актьорско майсторство, или само рисуване, танци и т.н., обяснява Фифика.

Като възпитаник на театралната академия в София тя дълги години обмисля как да предаде наученото. Концепцията за академията се избистря в последните няколко години, когато Фифика решава да съчетае бизнеса на съпруга си с нещо различно.

Двамата построяват център с шоурум и магазин за готварска техника – основният бизнес на семейството, в който място намира и академията. В сградата има кабинети, в които се провеждат занятията с децата.

За обучението са привлечени доказали се в областта си професионалисти. Така например с вокалните курсове е ангажирана певицата Криста.

Едно дете да има, с едно ще работим. Компромиси с преподавателите не правя. Повечето са ми близки приятели, знам им развитието, виждам как се отнасят с децата. Когато един човек гради праволинейно своята кариера и е млад и амбициозен и иска да се развива, за мен това е много важно, разказва още Фифика.

Академията няма за цел да обучава децата, а да извади наяве скритите таланти, които те имат, обяснява Фифика. Тя смята, че, предлагайки нещо нестандартно, академията скоро ще се утвърди и дори ще се разрастне. Това лято ще бъде изграден и детски лагер, в който ще се провеждат летни занятия. Идеята на Фифика е академията да „гастролира“ и в други градове на страната.

Макар и съвсем млада, академията вече е „герой“ в кратък документален филм, който е направен като дарение от млад кинорежисьор. Лентата е заснета напълно безплатно, след като той бил впечатлен от амбицията на Фифика и възможността, която академията дава на децата да не пропиляват таланта си.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови