Агнета от Нова Зеландия и козунаци без яйца за Великден

OFFNews 08 април 2014 в 16:12 2251 11

Пламен Моллов

Агнета, внесени от Нова Зеландия и козунаци без яйца ще ядем на Великден. Това стана ясно от изказване на директора на Българската агенция за безопасност на храните Пламен Моллов.

Вносът на агнета обаче се следи внимателно. Вече има внесени агнета от Нова Зеландия, уточни Моллов.

„Има пресни и замразени агнета. Основният икономически ефект, който се търси, е свързан с това, че живото или скоро заклано агне е по-скъпо, посочи Моллов.

Потребителите могат да разберат дали агнешкото месо е прясно или замразено по това, че „ако се натисне с пръст и пръстът ти потъне, а то не се върне обратно, значи е било замразено“.

В същото време стана ясно, че по Великден на пазара ще има много козунаци без яйца, срещу което според директора на Агенцията за безопасност на храните, няма защо да се протестира.

Козунаците без яйца са по-безопасни, защото съдържат готови смеси, които са гарантирани от това, че няма салмонела. Едно яйце винаги носи този риск, коментира Пламен Моллов.

Наблюдавам, че има една висока чувствителност към багрила, консерванти и други съставки. Следим строго багрилата, които влизат в България и практически няма отклонения от позволеното. Ако вземем случая с яйцата, знаете, боядисва се не самото яйце, а черупката, посочи Моллов.

По време на празниците по традиция проверките за безопасност на храните ще бъдат засилени, подчерта той.

Моллов се похвали, че работата на инспекторите по храните е 150 пъти по-добра в сравнение с една година назад.

Само през последния месец Агенцията е открила близо 100 това негодна храна в складове на едро в София. Дали заради небрежност и непрофесионализъм, или заради утвърдени корупционни практики миналогодишната ефективност е сведена до 0,3%, а сега само за месец са съставени актове при 50% от проверките, допълни Моллов.

По думите му само в Софийската дирекция са отстранени от длъжност седем души на ключови позиции. Дисциплинарните комисии ще разгледат тяхната дейност и ще се прецени какви ще са последствията от това, каза Моллов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!