Quantcast

Агнета от Нова Зеландия и козунаци без яйца за Великден

OFFNews Последна промяна на 08 април 2014 в 16:12 1792 11

Пламен Моллов

Агнета, внесени от Нова Зеландия и козунаци без яйца ще ядем на Великден. Това стана ясно от изказване на директора на Българската агенция за безопасност на храните Пламен Моллов.

Вносът на агнета обаче се следи внимателно. Вече има внесени агнета от Нова Зеландия, уточни Моллов.

„Има пресни и замразени агнета. Основният икономически ефект, който се търси, е свързан с това, че живото или скоро заклано агне е по-скъпо, посочи Моллов.

Потребителите могат да разберат дали агнешкото месо е прясно или замразено по това, че „ако се натисне с пръст и пръстът ти потъне, а то не се върне обратно, значи е било замразено“.

В същото време стана ясно, че по Великден на пазара ще има много козунаци без яйца, срещу което според директора на Агенцията за безопасност на храните, няма защо да се протестира.

Козунаците без яйца са по-безопасни, защото съдържат готови смеси, които са гарантирани от това, че няма салмонела. Едно яйце винаги носи този риск, коментира Пламен Моллов.

Наблюдавам, че има една висока чувствителност към багрила, консерванти и други съставки. Следим строго багрилата, които влизат в България и практически няма отклонения от позволеното. Ако вземем случая с яйцата, знаете, боядисва се не самото яйце, а черупката, посочи Моллов.

По време на празниците по традиция проверките за безопасност на храните ще бъдат засилени, подчерта той.

Моллов се похвали, че работата на инспекторите по храните е 150 пъти по-добра в сравнение с една година назад.

Само през последния месец Агенцията е открила близо 100 това негодна храна в складове на едро в София. Дали заради небрежност и непрофесионализъм, или заради утвърдени корупционни практики миналогодишната ефективност е сведена до 0,3%, а сега само за месец са съставени актове при 50% от проверките, допълни Моллов.

По думите му само в Софийската дирекция са отстранени от длъжност седем души на ключови позиции. Дисциплинарните комисии ще разгледат тяхната дейност и ще се прецени какви ще са последствията от това, каза Моллов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2014 в 00:52Бившият депутат от НСДВ в два парламента Пламен Моллов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за безопасност на храните. Заповедта за назначението е на премиера Пламен Орешарски, съобщи правителствената информационна служба в петък.Предложението за назначението е на министъра на земеделието и храните Димитър Греков.Досегашният изпълнителен директор на Агенцията по храните Венцеслава Тасева-Соколова е преназначена като зам.-изпълнителен директор, е посочено в съобщението.Агенцията по безопасност на храните е в квотата на БСП, а шефът на бъдещата Агенция по земята ще бъде излъчен от ДПС, твърдят запознати.Новият шеф на агенцията продължава да е член на НДСВ, а в края на 40-тото Народно събрание бе и председател на парламентарната група на "царската" партия.


Той е инженер-технолог от Висшия институт по хранителна и вкусова промишленост – Пловдив. Специализирал е в Института по физикохимия при БАН, Изследователския институт по вина и напитки – Гайзенхайм, Германия, Университета в Гент, Белгия, Аграрния университет във Вагенинген, Холандия, Университета в Бърнемът и Университета в Гримсби, Великобритания. От 1997 г. притежава научната степен доктор, а от 2009 г. е професор, пише в биографията му, представена от правителствената информационна служба.Трудовата си кариера Моллов започва като технолог в ТК "Балкантурист" и в Научно-изследователския център при ВИХВП – Пловдив. От 1987 г. е преподавател в Университета по хранителни технологии в Пловдив, където в момента е ръководител на катедра "Консервиране и хладилна технология". От 2007 г. е председател на Управителния съвет на Националната лозаро-винарска камара.

08.04 2014 в 19:59

и тоя ги приказва колко да не заспи!за6то не признае как рекетират тьрговците?и неговата песен е кат на старите -бьрза да се налапа

08.04 2014 в 18:38

... верният отговор:

... моментално унищожение на всички налични в близост агнета...

... хахахахахахахахахаха

08.04 2014 в 18:36

... а какво ли носят две яйца опаковани в руски военен панталон.... пхххххх

... хахахахахахахахахахаха

08.04 2014 в 18:17

"Козунаците без яйца са по-безопасни, защото съдържат готови смеси, които са гарантирани от това, че няма салмонела. Едно яйце винаги носи този риск, коментира Пламен Моллов"

Хайде бе! И като мине през термична обработка ли яйцето носи риск? Значи след ядрена война ще оцелеят само хлебарките и... салмонелата.

08.04 2014 в 18:04

Ами и зарзаватчийница на село звучи тъпо.
Айде банани не може, ма всичко друго иде от селската градина.
Недоумявам... по китайски.

08.04 2014 в 17:50

Абе оставете агнетата. На село в зарзаватчийницата не мога да си купя български чесън - има китайски и испански.

Ама така ще е агнешкото ще е от Ирландия (20г) и чесъна от Китай докато политиците ни са внос от Русия (или поне на руска хранилка)!

08.04 2014 в 17:23

Хахаха, Иванке,
все едно го е казала майка ми(лека ѝ пръст).
Вие жените сте толкова близо до земните неща. Ако се подхванете, ще изринете червеногъзляците много бързо. С чехъла по главата на заспалия съпруг. Никакъв секс, докато не паднат тея говеда. Бг-мама не знам защо са толкова тихи... край печките. Виждал съм ги ядосани, време е пак да се ядосат.
Хахахахахахахахаха
Иначе за боклуците - боклук за ядене, това е... и мойто меню. :)

08.04 2014 в 17:01

Супер сте, окрадохте парите на животновъдите, накарахте ги да се откажат от животните си и сега, агнета от Австралия. Е браво, професионалисти сте.

08.04 2014 в 16:40

Това го разбирам така: ' Яжте нискокачествена храна. Няма да ви убие, просто ще ви трови бавно и продължително.'
Това пък с боядисването на яйцата, изцяло ме озадачи! Тия черупки да не се непромокаемо PVC?
И защо обяснява като на олигофрени как да се различи пресно от замразено? Толкова ли е смотан българина? Смотан е, че ви търпи! Оставка, бе, олигофрени! Аз, простосмъртната, изпитвам неудобство и срам от вас и вече пелтеча като ме питат защо в България се търпи уродливото безхабериe на власт. Яж ти, бе, мухльо, козунаци без яйца!