Агенция за социално подпомагане помага на пострадалите от силните бури

OFFNews 05 ноември 2023 в 13:06 634 0

бурята в Шумен

Снимка Архив

бурята в Шумен

Екипи от Агенцията за социално подпомагане са на терен и започват обходи на къщите в засегнатите от бурята населени места, за да окажат помощ и подкрепа на пострадалите, съобщиха от пресцентъра на АСП.

Социалните работници информират хората за всички възможности за социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа. Те съдействат на пострадалите и за подаване на заявления за кандидатстване за еднократна помощ, която е до 1512 лв. Помощта е за  инцидентно възникнали нужди след оценка на нанесените щети.

Пострадалите мога да използват парите за основни нужди, жизнени потребности, храна, вода, лекарства, облекло. Домакинствата се консултират и за възможността за подпомагане от фонд „Социална закрила“, който е 2500 лева.

Социалните работници остават на терен и ще продължат да оказват помощ и подкрепа на пострадалите семейства, докато това е необходимо. Има готовност за командироване на още служители в помощ на бедстващите хора.

В събота в Североизточна България премина циклон, придружен от ураганен вятър и дъжд. Най-сериозни щети бурята нанесе в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра и Шумен. В село Лъвино, община Исперих, е обявено бедствено положение. В община Дългопол, както и в Лозница остава частичното бедствено положение, предаде БТА.

Двама мъже - на 51 години и на 67 години, загинаха след силната буря в Шуменско.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!