Аферата 'Профумо' - скандалът, който свали правителство

Защо „Процесът срещу Кристин Кийлър“ все още е актуален

OFFNews Последна промяна на 05 април 2021 в 01:00 1833 0

В началото на 60-те вниманието на пресата във Великобритания е фокусирано върху извънбрачната връзка на министъра на войната, Джон Профумо, с начинаещ модел, която е едва на 19 години – Кристин Кийлър. Фактът, че уважаван член на правителството е имал афера, обаче, е само върхът на айсберга.

Оказва се, че от компанията на Кристин са се възползвали и други високопоставени официални лица, като например Йевгени Иванов, военноморско аташе на Съветския съюз в Лондон, който освен това работи и за съветското разузнаване, разбира се.

Скандалът избухва, когато Кийлър се оказва забъркана в престрелка при опит за отвличане, което в крайна сметка, обаче, не само срива кариерата на Профумо, но и сваля цялото консервативно правителство.

В хода на този заплетен случай, Кристин Кийлър действително се явява пред съда: тези дела и личната драма на главната героиня са пресъздадени в „Процесът срещу Кристин Кийлър“ – минисериал в шест части на BBC, чийто първи епизод ще дебютира по Epic Drama – на 14 април, от 22:00 часа.

Тук надникваме към създаването и заснемането на тази престижна поредица и с помощта на актьорския състав и екипа търсим отговор на въпроса защо тази история продължава да изглежда актуална и днес.

Широкоизвестен случай в нова светлина

Още през 2017 г. BBC обявява, че работи по продукция, която ще даде нов ъгъл към „Аферата Профумо“.

Обръщат се към реномирания сценарист и автор Аманда Коу, която има опит с множество сериали, сред които и Shameless и Room at the Top. В хода на кариерата си, авторката е натрупала значителен опит в представянето на истории на различни социални прослойки през особен, специфичен поглед.

Тя с радост се впуска в предоставената възможност да работи по случай, който според нея, представя половете, класите и расите от нова перспектива, която в настоящия момент има огромно влияние в световен мащаб.

Да се пресъздаде Лондон от 60-те е гигантска задача за екипа, твърде трудна и скъпа за изпълнение в столицата, затова те избират да преместят снимачния терен в югозападна Англия, най-вече в Бристол и Бат, където са заснети повечето съдебни сцени.

Нечовешкият натиск върху едно 19-годишно момиче

Това, което интригува Аманда Коу, най-много, е възможността да представи как вероятно се е чувствало едно тогава 19-годишно момиче, внезепно озовало се във фокуса на внимание на пресата, правителствато и цялата общественост. Тя се опитва да намери истинския си глас и оригиналните записи изключително помагат за това.

Макар че създателите на сериала не успяват да се свържат с Кристин Кийлър преди смъртта й през 2017 г., бившият модел знае за продукцията и моли да не бъде показвана като жертва, което те успяват да уважат. Безгрижието също е част от характера на това момиче.

Същевеременно внимават и да не представят Профумо като усукващ се политик, опиянен от власт, а по-скоро като мъж, който не го е грижа за последиците, който просто се опитва да живее за мига.

Видео за „Процесът срещу Кристин Кийлър“ – от 14 април по Epic Drama

Да вдъхнеш живот на една стара снимка

В ролята на Кристин Кийлър е Софи Куксън – актриса, известна с филмите Kingsman и The Huntsman: Winter’s War. Тя е на повече години от Кристин навремето, но изпълнителният продуцент Кейт Тригс казва, че работата й по пресъздаване на главния персонаж е фантастична. Самата Кийлър винаги е изглеждала малко по-голяма и софистицирана от годините си, което се оказва от голяма помощ.

Продуцентите са впечатлени как момичето от старите снимки се превръща в пълнокръвен човек чрез работата на Куксън. Атрисата успява да улучи комплексността на Кийлър – нейната уязвимост, интелигентност, кураж, желанията й, младостта и красотата й.

Продукцията постига достоверност и по други начини, не само с външния вид и поведението на главната героиня. Според актрисата Софи Куксън, историята на Кристин Кийлър е релевантна и днес, предвид всички съдебни случаи, които изплуват и се оказва, че преди са били гледани само през мъжка призма.

На Кристин Кийлър не й е позволено да има собствен глас навремето, никога не й е дадена истинска възможност действително да разкаже своята страна на историята.

Тя е манипулирана, слагат думи в устата й, докато сериалът представя нейната перспектива и се фокусира именно върху нейното дело от цялата „Афера Профумо“. Така най-сетне Кийлър реално получава шанс да разкаже своята истина, докато виждамe ограниченията и пречките, поставяни пред жените.

Тази пленителна продукция показва най-вече една човешка драма - историята на младо момиче, чието сърце е разбито, едно момиче, принудено постоянно да търпи унижения, което обаче успява да се изправи отново и отново.

Последната реплика на Кристин във филма е : „Не искам да ме възприемат като жертва“.

Според актрисата Софи Куксън светът е пълен с такива истории и затова „Процесът срещу Кристин Кийлър“ е така универнален. По Epic Drama от 14 април.

Epic Drama е ТВ канал от семейството на Viasat History и TV1000, посветен на най-добрите драматични сериали в епоха от последните години, достъпен в Булсатком на позиция 433 за IPTV и HD приемниците и на 76 за SD приемниците. Epic Drama e в мрежата на А1 България на позиции за DTH – 60, за DTV (кабелна) – 214, за IPTV (Premium) – 201, както и във VIVACOM TV на позиция 55 за DTH TV 2L и на 76 за IPTV в пакет TV 2L+.

За всички оператори, които предлагат Epic Drama в мрежите си и пълна програма на ТВ канала посетете www.epicdrama.bg

Следете и www.Facebook.com/EpicDramaBG

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови