АЕЖ призова съдебния съвет да отстрани Гешев

OFFNews Последна промяна на 21 юли 2021 в 16:29 2451 2

Асоциацията на европейските журналисти – България призова Висшия съдебен съвет да прекрати правомощията на главния прокурор Иван Гешев заради бездействието на прокуратурата за защита на журналисти, чиито права са нарушени от представители на българската държава.

Това се казва в позиция на асоциацията, ден преди ВСС да вземе решение за съдбата на Гешев след искане на правосъдния министър Янаки Стоилов за предсрочното му освобождаване. 

От АЕЖ напомнят, че в публикувания вчера Доклад за върховенството на закона на Европейската комисия е включен отказът на прокуратурата да разследва побоя и задържането на журналиста Димитър Кенаров от служители на МВР по време на антиправителствените протести от 2 септември 2020 г.

"Когато прокуратурата отказва на два пъти да разследва престъпление, случило се пред телевизионните камери, в центъра на София, и видяно от цяла България, можем да си дадем сметка колко ефективна е тя в разследването на други престъпления. Дори самата идея, че единната и централизирана прокуратура си е затворила очите за този случай, защото протестът отправяше искане за оставката и на главния прокурор, поставя под съмнение действията на държавното обвинение", заявяват от АЕЖ.

Според асоциацията случаят с Димитър Кенаров не е изолиран. Прокуратурата бездейства и по случаите на заплахи и нападение на дома на разследващия журналист от Антикорупционния фонд Николай Стайков. Няма и развитие по досъдебното производство по случая с посегателствата над автомобила на Десислава Панайотова, която даваше публичност по казуса с изчезването на Янек Миланов в Дупница. Все така няма яснота и за това кои са били поръчителите на нападението над главния редактор на 168 часа Слави Ангелов.

"Отказът на българската прокуратура да предприеме действия срещу посегателствата срещу свободата на словото не e само национален проблем. В същия ден, в който бе публикуван Докладът на ЕК, бе обявено и че България е осъдена от Европейския съд по правата на човека заради незаконното предаване на Турция на опозиционен журналист през 2016 г. Журналистът е поискал адвокат, преводач и възможност да потърси убежище заради политическо преследване в родината, но нищо такова не му е осигурено, а вместо това е предаден на турските власти и от близо пет години е в затвора", посочват от асоциацията.

АЕЖ смята, че поведението на българските власти е скандално, в нарушение на международното и вътрешното право. Въпреки това прокуратурата не е предприела никакви действия за преследване на виновните. И дава за пример публикация в немското списание “Шпигел”, в която се казва, че отговорността за предаването на турски опозиционери на режима на Ердоган принадлежи на бившия премиер Бойко Борисов и на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, чийто приемник е настоящият главен прокурор Иван Гешев.

"Тези случаи ясно показват, че под ръководството на Иван Гешев Прокуратурата на Република България не защитава журналистите, когато техните права биват грубо потъпкани от страна на държавата. Подобряването на медийната среда в България е свързано и с провеждането на ефективна съдебна реформа, а тази реформа няма как да се състои без дълбоки промени в прокуратурата, започващи със смяната на главния прокурор", допълват от АЕЖ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови