Адресът в София скоро ще се сменя електронно

OFFNews 15 юли 2021 в 14:57 2762 0

София е на път да въведе нови електронни услуги - скоро смяната на адрес ще става изцяло онлайн.

Днес зам.-кметът по дигитализацията на столицата Генчо Керезов обяви във фейсбук, че е подписал договора за изработване на пилотната платформа за електронни услуги по гражданско състояние на Столичната община.

"Започваме със смяната на адрес, като (системата) поетапно ще бъде внедрена в четири района до края на годината. Първият е Студентски, където честотата на ползване на услугата е най-висока, и ще стартира през септември. Няма да се налага ходене до гише и придружаване от хазяин (в случай на наем, например). Пилотната фаза няма да измени процеса за администраторите, защото целта е да се тества интеракцията и потребителското преживяване за гражданите. При добри резултати ще вървим към пълна интеграция на работния процес", обяснява той.

От думите му се разбира, че е сключен и рамков договор за предоставяне на отдалечена електронна идентификация, изцяло в съответствие с изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията и изцяло в съответствие с очакванията на модерния потребител. С това ще се прекрати ходенето до офис на доставчик на електронен подпис (КЕП), гише за издаване на ПИК или друго.

"Ползването на КЕП все още не е масово, изваждането му ангажира време и струва между 40 и 80 лв. за физическо лице. В рамките на пилотната фаза софиянци ще могат да се идентифицират напълно безплатно и само с камерата на мобилния си телефон плюс приложение на него", посочва Керезов.

Проектът е част от програмата "Пясъчник за иновации". Двигател на програмата са екипът на зам.-кмета и "Зелена София".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews