Абсурден ремонт на кръгово кръстовище в Шумен стана хит в социалните мрежи

OFFNews 26 февруари 2024 в 13:35 3290 0

Кръстовище

Снимка Фейсбук/ Диана Русинова

Кръговото кръстовище в Шумен

Нова маркировка на бул. "Симеон Велики" в Шумен стана хит в социалните мрежи заради абсурдното обозначаване на кръгово кръстовище, предаде Нова тв. През септември 2022 г. 18-годишен младеж прелетя с над 100 км/ч през кръговото и отне живота на младо момиче. След този инцидент от Европейския център за транспортни политики излязоха с позиция, че кръстовището не е регламентирано и не е съобразено със законовите изисквания.

"Основният проблем е прякото преминаване през кръстовището. То не се възприема като кръгово и, газейки маркировките, се създават предпоставки за катастрофи", заяви арх. Николай Симеонов, зам.-кмет на Шумен.

По думите на кмета на града Христо Христов може и да не остане кръгово кръстовище. Очаква се институциите и комисиите да вземат окончателно решение за кръстовището през април-май, а изграждането ще е през август-септември.

"Поради това е необходимо да не седим със скръстени ръце, а да предприемем един временен вариант за безопасно преминаване", поясни Христо Христов.

Така се стига до полагането на линиите. Дни по-късно централният кръг вече е разширен в овална форма, а пластмасови ограничители принуждават шофьорите да изписват дъга при преминаване през кръстовището. От двете му страни са поставени и гумени препятствия.

Младежът, прелетял с над 100 км/ч през кръговото и отнел живота на младо момиче, първоначално получи ефективна присъда, но тя бе променена в условна от Апелативния съд във Варна. В мотивите бе акцентирано и на представен доклад на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Според него кръговото кръстовище на бул. "Симеон Велики" в Шумен не е проектирано и изградено съгласно нормативните изисквания, не осигурява безопасно и безпроблемно преминаване и създава допълнителни конфликтни точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!