'А можеше да е всеки от нас': призив за протест и тази вечер след ужасяващата катастрофа с две премазани жени

Повдигнаха обвинение на Георги Семерджиев. Може да лежи в затвора 5 до 20 години

Александра Маркарян 07 юли 2022 в 08:00 2213 1

Цветя в памет на двете жертви на ужасяващата катастрофа на булевардите Арсеналски и Черни връх

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Цветя в памет на двете жертви на ужасяващата катастрофа на булевардите Арсеналски и Черни връх

Протест и тази вечер да каже НЕ на безнаказаността за престъпленията на пътя и да почете жертвите на ужасяващата катастрофа, отнела живота на две млади жени час преди полунощ на 5 юли - призовават участвали във вчерашната демонстрация.

Снощи на лобното място на двете жертви - на 22 и 26 години - се събраха граждани, които почетоха паметта им с минута мълчание, клекнали на паважа, и оставиха цветя и бележка. На нея пише "А можеше да е всеки от нас!". Таксиметрови автомобили блокираха кръстовището на булевардите "Арсеналски" и "Черни връх" при хотел "Хемус" и огласиха района с клаксоните си.

Извършителят - 35-годишният бивш футболист Георги Семерджиев с над 50 наказателни постановления за нарушения на пътя - едва вчера беше задържан, след като отне два човешки живота. Часове наред органите на реда не можеха да го изведат от жилището заради липсата на адвокат, за какъвто мъжът настоявал. Без такъв не можело да се извърши претърсване на жилището, което пък трябвало да стане в присъствието на задържания, за не предяви впоследствие претенцията, че нещо е било променено, внесено... Мъжът бе изведен към 20:30 часа. Вече е в ареста. Срещу него вече е повдигнато обвинение срещу него. То е по чл. 343 от Наказателния кодекс. Може да лежи в затвора 5 до 20 години.

Катастрофата стана около 23 ч. на 5 юли на кръстовището на булевардите "Черни връх" и "Арсеналски", при хотел "Хемус" в София. Мощен черен "Ауди Q7" с фалшив немски номер профучава през червения светофар от НДК по посока "Черни връх". Причината е гонка с мотор, който обаче спира на светофара. Джипът убиец на Семерджиев, който кара без книжка (отнета му е заради шофиране под влияние на наркотици на 11 юни, но не е арестуван от служителите на 7-мо Районно управление на полицията), връхлита таксиметров автомобил, след това помита двете момичета, които са тротоара пред входа на метростанция "Европейски съюз". Те умират на място. Колата се разбива в асансьора, водещ към метростанцията. Чува се взрив. Автомобилът се пръсва на две - вероятно се е движел с над 200 км/ч. Едната част се влачи 30 метра. Почти няма спирачен път. Шофьорът и жена изскачат от остатъците от аудито. Камери записват как избягват. В остатъците от колата са намерени две сини лампи и полицейска палка.

52-годишният шофьор на удареното такси не е тежко пострадал и той е отказал да бъде приет в болница.

Близките на момичетата часове се надяват жертвите да не са те. Уви. Потвърждава се, че зад инициалите на жертвите, за които от полицията казват телеграфно, че "съвпадат" с имената на момичетата, стоят точно те.

Семерджиев е открит на 6 юли през деня в дома на родителите му, където той не е регистриран. Бил е в "не особено адекватно състояние", по думите на Ясен Тодоров (зам.-директор на Националната следствена служба, която пое разследването), който участва в брифинг към 15 ч. Задържането е станало при спецакция на СДВР и отряд "Кобра", а включването му бе обяснено с опасението, че мъжът може да е въоръжен и да окаже съпротива. Тодоров отклони въпроса дали действително е бил въоръжен.

Да се съберем отново на кръстовището на протест - призовават съпричастни участници във вчерашната демонстрация на кръстовището на "Арсеналски" и "Черни връх".

"А можеше да е всеки от нас!" пише на бележка, оставена при цветята в памет на двете жертви, загинали в катастрофата, причинена от Георги Семерджиев. Снимка: БГНЕС

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

1

alfakentavur

07.07 2022 в 08:12

Трябва да го съдят по повече от един член от НК.
Най-тежкото е ПТП-то и жертвите.
След това - напускане на мястото на ПТП. И след това укриването. Ако не ги съберат тези три престъпления - трябва да се направят големи протести срещу съдебната власт!