96 тийнейджъри мерят сили по IT на олимпиада в София

OFFNews 08 септември 2017 в 06:30 2042 1

96 ученици на възраст до 15 години и половина от 23 европейски страни ще мерят сили на първата Европейска младежка олимпиада по информатика (eJOI), чийто домакин е София. Тя ще бъде открита днес в 17 ч. от образователния министър Красимир Вълчев в Софийския университет.

Олимпиадата продължава до 13 септември.

Неин инициатор е проф. Красимир Манев, президент на Международната олимпиада по информатика (IOI), a съорганизатори са Сдружението на ръководители на олимпийските отбори по природни науки, софтуерната компания „Мусала Софт“ и шуменската школа по информатика „А&Б“ със създател Бисерка Йовчева.

Олимпиадата се провежда под патронажа на президента Румен Радев, на еврокомисаря по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич и на еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел. Институционални партньори са Министерството на образованието и науката, Столична община, Българска академия на науките и други.

Състезанието ще се проведе във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк и ще следва правилата и стандартите на Международната олимпиада по информатика.

България има впечатляваща история, свързана с провеждането на международни олимпиади и състезания по информатика. Страната ни е на шесто място в света по завоювани медали от Международната олимпиада по информатика (МОИ), а в индивидуалната ранглиста към 2017 г. българинът Христо Венев е на второ място в света с 4 златни и 1 сребърен медал от МОИ.

Столична община, като домакин на кампанията, е осигурила богат награден фонд за победителите, информационни материали, свързани с културното и историческото наследство на столицата, както и допълнителни материални награди за участниците и гостите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!