9000 българчета в чужбина без бащино име, улесняват регистрирането му у нас

Мая Младенова 14 август 2017 в 12:14 2754 3

Законопроект предвижда улеснено вписване на бащиното име в актовете за раждане на българчетата, родени в чужбина. Тези деца често са родени само със собствено и фамилно име заради практиката в различните държави. После родителите трябва по съдебен ред да се борят за вписване на пълното име на детето. По данни на омбудсмана около 9000 родени зад граница българчета са без бащини имена.

Вносители на проекта са група депутати от Обединените патриоти. Те предлагат родителите да имат право да впишат бащиното име на детето при издаването на българския му акт за раждане, дори ако такова не присъства в документите му по месторождение. Ако заявлението се отнася до пълнолетен гражданин, той ще може сам да посочи бащино име при издаване на акт за раждане у нас.

Практиката показва, че от 2010 г. насам администрацията отказва да впишва бащиното име на родени извън страната деца, ако то не е посочено и в чуждестранния акт за раждане. Ако искат да го добавят, родителите са принудени да преминат през съдебна процедура за промяна на името, което е свързано с разход на пари, време и усилия, посочват авторите на проекта. Затова много от гражданите се отказват от процедурата. Съществуват и примери на братя и сестри, при които едното дете е с три, а другото с две имена, защото са родени в различни държави. Освен че се нарушава традицията в българската именна система, липсата на бащино име създава по-късно административни пречки пред тези граждани, добавят авторите на законопроекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

2

sawall

14.08 2017 в 13:36

Или, алтернативно, може да се направи имането на бащино име по желание. Ако детето е родено в чужбина - едно. Ами ако бащата е неизвестен? Или известен престъпник/изнасилвач? Детето трябва да носи името му или да се казва Найденов/а. Не е ли по-просто да няма бащино име.

Професоре... първо, децата, които се раждат в България поне половината са ромчета и турчета. Второ, някои българи пътуват и живеят в чужбина, преживей го вече. Трето, стават инциденти, ако жената-турист в 7-мия месец вземе да ражда в Италия, какво, не е ли българче детето? Така че тъпия ти факт да си го завреш някъде, дето не се вижда.
 
X

Да помогнем на украинските деца!