9 заразени медици от Интензивното в Пазарджик, отделението е под карантина

OFFNews 06 май 2020 в 08:52 6173 0

Седем са новопотвърдените случаи на коронавируса сред медици в болницата в Пазарджик за изминалото денонощие, стана ясно от сутрешния брифинг на Националния оперативен щаб.

Сред заразените е началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) д-р Димитър Иванов. Всички са на домашно лечение.

От областната болница съобщиха, че с новите случаи доказаните случаи на COVID-19 сред персонала на Интензивното отделение са вече 9 -  началникът на отделението д-р Иванов, четири медицински сестри и четири санитарки. 

Отделението е поставено под карантина за 24 часа, извършва се дезинфекция.

Предприети са мерки за издирване на контактните лица и поставянето им под карантина за 14-дни.

Като предпазна мярка реанимацията в болницата е поставена под 24-часова карантина.

От МБАЛ-Пазарджик допълват, че след получаване на резултатите от Националната референтна лаборатория в болницата незабавно е изготвен план за дезинфекционни мероприятия с цел превенция на персонал и пациенти от разпространение на инфекцията. Извършена е основна дезинфекция на ОАИЛ - чист сектор, ОАИЛ - Ковид сектор, Инфекциозно отделение без болни от коронавирус и секторът с болни с доказан COVID-19. Интензивно отделение е поставено под 24 часова карантина. Предстои основна дезинфекция на цялата болница. На 5 май от МБАЛ - Пазарджик са изпратени нови 43 проби за изследване. 13 от тях са на медицински персонал от ОАИЛ и 13 - на работещи в Инфекциозно отделение. Изследват се и 11 медици от второ вътрешно отделение. За изследване са изпратени и по две проби на пациенти от Инфекциозно отделение, Първо вътрешно отделение и Второ вътрешно отделение.

От РЗ-Пазарджик съобщават за шест нови случая на COVID-19, доказани в късните часове на 5 май (те са включени в данните, предоставени по-горе от щаба). Пробите са потвърдени от Национална Референтна лаборатория в София. Освен при медицинските лица, потвърдени са и два случая на коронавирусна инфекция при пациенти в Първо вътрешно отделение на областната болница - мъж на 71 и жена на 72 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови