82 дома за стари хора ще се реформират по Плана за възстановяване и устойчивост

OFFNews 09 декември 2022 в 19:12 770 1

възрастни

Снимка Getty Images

Възрастни хора

Общо 82 дома за стари хора ще бъдат реформирани с цел да предлагат грижи, които отговарят на стандартите за качество на резидентни услуги за възрастни в надтрудоспособна възраст, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Модернизирането им ще осигури по-качествени грижи и по-добри условия за живот на около 5600 души.

Мярката е в изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост и ще бъде реализирана чрез директно предоставяне на средства на конкретни крайни получатели за изпълнение на инвестиции.

Бюджетът на мярката е 189,8 млн. лв. От тях 161,5 млн. лв. са осигурени по Механизма за възстановяване и устойчивост, а 28,2 млн. лв. са национално съфинансиране. Минималният размер на безвъзмездно финансиране за един проект е 50 000 лв., като няма ограничение за максималния размер на безвъзмездната финансова помощ. Крайният срок за подаване на проектни предложения е 17.03.2023 г.

Допустими за кандидатстване са 73 общини, като дейностите по предложенията за изпълнение на инвестиции ще се изпълняват на тяхна територия. По проектите ще бъдат подкрепени строителни дейности, доставка на оборудване и обзавеждане за домовете за стари хора, уточняват от МТСП.

Условията за кандидатстване и приложените към тях документи са публикувани на уебсайта на МТСП и в ИСУН.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови