81% от българите смятат, че жената трябва да е домакиня

Според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС

OFFNews Последна промяна на 21 ноември 2017 в 12:15 7003 4

Българите са на първо място в Европа по споделяне на мнението, че най-важната роля на жената е да си стои вкъщи. Цели 81% от хората у нас смятат, че жената основно трябва да бъде домакиня и да се грижи за семейството. В другия край на класацията са шведите, от които едва 11% са съгласни с това виждане. Това сочи ново проучване на "Евробарометър" за половото равенство в Европейския съюз.

Средният европейски показател по въпроса е 44% в полза на твърдението и 54% против.

Страната ни оглавява европейската класация и по патриархално възприятие на ролята на мъжете - отново 81% от българите смятат, че най-важната задача на мъжа е да печели пари. Най-малко това мнение споделят отново скандинавските държави - Швеция и Дания.

България е на първо място и по друг предразсъдък за мъжете - че не е приемливо те да плачат. От цяла Европа именно българите най-малко признават правото на мъжете да са слаби и да плачат- 32% намират това за неприемливо.

България попада в непрестижния топ 5 на държавите, които са против мъжете да ползват отпуск по бащинство след раждането на дете. Голяма част от гражданите на Унгария (56%), Чехия (58%), Румъния и Словакия (62%), Хърватия (66%) и България (68%) не одобряват мъжете да взимат отпуск по бащинство. На противоположното мнение най-отчетливо са отново скандинавските страни - Швеция (96%), Финландия (95%) и Дания (93%).

Българите са и едни от най-убедените в Европа, че е по-вероятно жените да взимат решения, базирани на емоции. Най-много с това схващане са съгласни унгарците (87%), както и чехите, словаците, българите и латвийците (83%).

Така според изнесените данни България е на първо място по полови стереотипи в ЕС, следвана от Унгария и Литва.

Противоположно на горните данни, голяма част от българите (64%) смятат, че в политиката у нас е постигнато полово равенство. Същото е масовото мнение и за половото равенство в работната среда у нас – 67% от българите са отговорили положително на този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

4

Amazonka

04.10 2022 в 12:38

Ето какво ще кажа като жена на всички български селяни...Ние не сме за разплод и домакинска работа само, а вие от своя страна не ставате за нищо, защото освен да държите жената като робиня вкъщи за друго не ставате. Нито можете да изкарвате пари и да осигурявате приятен живот, нито да задоволявате сексуално.

11800

3

limlim

21.11 2017 в 14:25

Големите мъжкари с половите стереотипи напоследък са все по импотентни и стерилни. Огледайте се колко деца in vitro има около нас. Познават се по това, че повечето са близнаци, които не си приличат, и по възрастта на родителите. А винаги обвиняват половинката...

12177

2

sawall

21.11 2017 в 14:04

Понякога имам чувството, че като акъл и култура сме някъде на ниво 18-19-ти век. Но тогава се сещам, че останалата част от света е дори по-зле.

77928

1

El Commandante

21.11 2017 в 12:23

Обзалагам се че 95% от тези 81% също така споделят, че не могат да си позволят само единия човек от домакинството да работи.