75% от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки

По мярката "Запази ме" ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за 10-те дни локдаун

OFFNews Последна промяна на 18 март 2021 в 13:37 1943 0

"75% от осигурителния доход ще бъде платен за периода на новите мерки. Хората в неплатен отпуск в следващите 10 дни ще са със запазени осигуровки", съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на брифинг.

По думите й по мярката "Запази ме" ще има нужда от допълнителни 7 млн. лв. за тези 10 дни на локдаун.

Хората, които ще излязат в неплатен отпуск за следващите 10 дни ще бъдат със запазени осигурителни права, защото с промяна в закона до 90 дни неплатен отпуск поради заповед на държавен орган вече се считат за осигурителен стаж и тези хора няма да имат проблем при пенсиониране впоследствие.

Продължава се и действието на мерките 60/40 и 80/20, които могат да бъдат използвани от работодателите при частично затваряне, какъвто е случаят с хотелите.

„Що се отнася до програмата "Родители в заетост". Тя също продължава своето действие и който желае може да се възползва от нея може да кандидатства в Агенцията по заетостта”, посочи тя.

По тази мярка в Бюрата по труда могат да бъдат наети безработни роднини или хора, които имат съответните качества и са избрани от родителите за детегледачи. Те ще получат една минимална заплата заедно с осигуровките към нея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови