75% мислят, че политиците оказват натиск върху съдебната власт

OFFNews 20 ноември 2018 в 11:29 3599 0

75% от обществото смята, че политиците оказват натиск в работата на съдебната власт, сочи проучване на Изследователски център "Тренд".

Изследването е проведено между 6 и 12 ноември и обхваща 1004 души над 18-годишна възраст. Използваният метод е пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“.

38 на сто отговарят "по-скоро да" на въпроса дали политиката се меси в работата на съдебната система, а 37% са уверени, че го прави. 8% са на обратното мнение, а 17 на сто не могат да преценят.

54% от респондентите дават отрицателна оценка на работата на прокуратурата, 21 на сто - положителна. Едва 13 на сто считат, че Висшият съдебен съвет работи добре. МВР пък получава 26% обществено удобрение. Най-ниска оценка получава съда - 61% оценяват отрицателно неговата работа.

81% от интервюираните подкрепят поредицата от акции на прокуратурата срещу бизнесмени с обвинение за укриване на данъци и пране на пари, а 83% са на мнение, че те трябва да продължат. Едва 16 на сто обаче вярвят, че акциите ще доведат до ефективни присъди.

Според 28% от респондентите корупцията е основният пробрем във функционирането на съдебната система. 9 на сто посочват политическия натиск, 5% - вратичките в закона, а 3% считат, че законите не се прилагат еднакво към всички.

За 31% от участниците в проучването правомощията на прокуратурата трябва да увеличат, за да се подобрят резултатите в работата ѝ. 35 на сто са на обратното мнение, защото и сега са достатъчни, за да се постигат резултати.

Изследването показва още, че доверието в правителството пада, а недоволството от работата на парламента се увеличава.

62% оценяват негативно работата на кабинета, което е ръст от 6 пункта в сравнение с октомври месец. Положителна оценка дават 28 на сто, за разлика от предходния месец, когато са били с 4% повече.

Парламентът получава най-ниската оценка от ноември 2017 г. насам. 71 на сто са недоволни от работата му, а едва 20% я оценят положително.

Традиционно доверието в президента остава високо. 59% дават положителна оценка на Румен Радев, 26 на сто - отрицателна. 

Ако в момента се проведат парламентарни избори, ГЕРБ би получила 21.2% от вота на избирателите, сочи проучването. БСП ще влезе в Народното събрание с 19.9%, а ДПС с 6.5%.

Коалицията "Обединени патриоти" е на границата с 4.2%. Извън парламента остават "Демократична България" с 1.9% и "Воля" на Веселин Марешки с 1.4%.

37% от респондентите заявяват, че няма да гласуват, а 3 на сто не подкрепят никого.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови