70% от населението на ЕС вече е ваксинирано

OFFNews Последна промяна на 31 август 2021 в 15:36 1521 0

Снимка АП/БТА

Урсула фон дер Лайен

ЕС достигна важен крайъгълен камък, като 70% от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано, съобщи днес Европейската комисия. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация. Още преди седем седмици целта, поставена от комисията, беше постигната предварително: до края на юли да осигури на държавите членки достатъчно дози ваксини за пълната ваксинация на 70% от пълнолетното население на ЕС.

„Пълната ваксинация на 70% от пълнолетното население в ЕС още през август, е голямо постижение. Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират. А също така трябва да помогнем и на останалата част от света да се ваксинира. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, по-специално държавите с ниски и средни доходи", коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Подготвяне за нови варианти

Като се има предвид заплахата от нови варианти, е важно да продължи осигуряването на достатъчно ваксини, включително адаптирани ваксини, и през следващите години, коментират от ЕК. Комисията е подписала нов договор с BioNTech-Pfizer, в който се предвижда доставка на 1,8 милиарда дози ваксини между края на годината и 2023 г. Със същата цел Комисията използва и опцията за 150 милиона дози по втория договор с Moderna. Държавите членки имат възможността да препродават или да предоставят безвъзмездно дози на нуждаещи се държави извън ЕС, също и чрез механизма COVAX, допринасяйки така за глобалния и справедлив достъп до ваксини навсякъде по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови