7 от задържаните в САЩ българи вън от ареста срещу стотици хиляди долари гаранция

OFFNews 05 април 2014 в 14:20 9151 10

Снимка Снимка: BiT

7 от арестуваните 13 българи по обвинение в източване на кредитни карти в Чикаго са освободени срещу парична гаранция или са под домашен арест, съобщи сайтът на българите в САЩ "БГ - войс". 

Във вторник съдът пусна под гаранция от $100,000 долара Теменуга Колева-Нушка, приятелката на сочения за организатор на групата Георги Мартов-Мицубишито. Прокуратурата посочи Нушка като дясната ръка на Мицубишито. Срещу нея са повдигнати обвинения за измама чрез паричен превод и възпрепятстване на прокуратурата.

Извън ареста е и собственикът на българския център „Родина“ в чикагското предградие Норидж Емил Господинов, който бе пуснат срещу гаранция от $250,000 долара. Той е обвинен в конспирация, пране на пари и измама чрез паричен превод. Господинов се е върнал на работа, но му е забранено да напуска дома си между 23 ч. и 7 ч.

Доминико Евтимов също няма право да напуска дома си между 23 и 7 ч. Неговата гаранция е половин милион долара, гарантирана с имот. В хода на делото стана ясно, че Евтимов е инвестирал близо 500,000 евро в курортен комплекс в България и притежава огромна къща в покрайнините на София.

Под домашен арест са Кирил Поповски, известен като Киро Папата с гаранция от 200.000 $, Александър Савов срещу гаранция от 25 хиляди долара и Иван Коцелов срещу 300 хиляди долара - и тримата са част от престъпната схема.

Името на седмия освободен не се споменава в материала.

Соченият за организатор на групата Георги Мартов-Мицубишито остава в затвора. Срещу него има повдигнати няколко обвинения, 4 от тях за пране на пари и 22 за измама чрез паричен превод.

Арестуваните от ДАНС в София Радослав Павлов и Михаил Петров чакат решение за екстрадиция. Според обвинителния акт те са организирали кражбата на номера на кредитни карти и ПИН-кодове от Европа, Азия и Африка. След това ги изпращали на групата в САЩ, където Мицубишито ги разпределял на останалите от престъпната схема, гласи информацията.

Междувременно властите продължават разследването с разпити и издирване на други лица, които може да са част от българската схемата за източване на кредитни карти и пране на пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!