63,5% от българите: След референдума Турция е заплаха за нас

Повече от 60 процента от хората в страната искат тотална забрана за гласуване на изселниците

OFFNews Последна промяна на 27 април 2017 в 17:41 2509 2

Българите очевидно проявяват сериозни страхове от случващото се в Турция. 63,5% процента казват, че след референдума в Турция има опасност за България. 30,9% са на обратното мнение.

Това показват данните от нов експресен сондаж на „Галъп интернешънъл“ за нагласите по актуални теми. Той е проведен сред 801 души на 24 и 25 април. Изследването е част от стандартната изследователска програма на агенцията и независимо от външно финансиране. 

Събитията в Турция предизвикват сериозна тревога и това води до радикални нагласи сред българите по отношение на гласуването в тази страна, посочват от "Галъп".

Данните от сондажа показват, че всякакви идеи за ревизия в обхвата на гласуване в чужбина срещат подкрепа – без българите да са особено запознати с темата. 

Може би и заради тревогата от Турция, заради исторически опит, а и заради конкретни изказвания на официални турски представители, по-голямата част от българите са склонни да подкрепят идеи за ограничаване на възможността за гласуване в Турция. 61,2% подкрепят това да се спре изцяло гласуването на български граждани от Турция в българските избори, показват данните на "Галъп".

От агенцията посочват, че съзнателно са тествали такава крайна идея – за да се провери степента на отхвърляне.

Уседналостта и спирането на външното финансиране на вероизповеданията също получават одобрение от мнозинството. Между две трети и три четвърти ги подкрепят. Идеята за активна регистрация също се възприема положително. По същия начин голямото мнозинство от българите се обявяват за заличаване на регистрациите на партии, възприемани като етнически.

В същото време ограничаването на двойното гражданство или спирането на гласуването на българи от други части на света срещат по-скоро скептицизъм. Това показва, че българите не стигат до крайности в мненията си.

61,6% биха подкрепили извеждане на всички имигранти от страната ни, но все пак има 32,9%, които стоят на противоположното мнение. Очевидно търпимостта на българското общество силно намалява, но не се е изчерпала съвсем, коментират от "Галъп".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови