600 деца от Украйна влизат след седмица в класните стаи във Варна

OFFNews 09 септември 2022 в 16:41 1527 1

 Детски център за украински деца - “Усмивки за Украйна” във Варна

Снимка БГНЕС

Още през май във Варна отвори врати първият по рода си детски център за украински деца - “Усмивки за Украйна”.

Повече от 600 заявления от украински граждани, които искат децата им да учат във Варна, са подадени до момента в Регионалното управление на образованието (РУО), съобщи БТА, като се позова на началника на управлението Ирена Радева. По думите на Радева процесът не е приключил и ежедневно се подават поне по 10 нови заявления. Тъй като документите трябва да бъдат обработени, не всички семейства ще са наясно на 15 септември къде ще учат децата им, допълни Радева. Тя уточни, че засега няма проблем да бъдат осигурени места за всички желаещи.

Вече са обхванати почти изцяло децата, които ще ходят на градина, или са в началния курс на обучение. След 14 септември ще стане ясно в кои училища ще има свободни места за осмокласници. За образованието на по-големите се водят разговори с всяко семейство, за да бъде реализиран най-добрият вариант за младежите, каза още Радева.

Началникът на РУО допълни, че украинските деца ще имат възможност да получават подкрепа и да учат допълнително български и в рамките на учебната година. По думите й те могат да разчитат на помощ и по отделните предмети в рамките на консултациите, които дават учителите.

При приемането на децата се спазват изискванията на българските здравни власти, допълни Радева. Те трябва да имат разрешение от РЗИ и да са с признати ваксини, като това е валидно не само за детските градини, а и за учениците, независимо кой клас са.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews