60% от хората са уморени от мерките срещу COVID-19, показва анкета на СЗО

От организацията призоваха властите да се вслушат в гласа на обществото и заедно с него да продължат борбата с пандемията

OFFNews 06 октомври 2020 в 16:25 1683 0

Регионалният клон на СЗО за Европа призова правителствата да се борят със засилващата се умора сред населението като реакция на здравните рискове и антивирусните мерки - умора, обхванала на места 60 на сто от хората, предаде Франс прес.

Данните от анкети в региона водят до очаквания извод, че умората сред участниците расте и в някои случаи обзема над 60 на сто от гражданите, посочи в комюнике директорът на СЗО-Европа д-р Ханс Клуге.

Вече осем месеца хората правят "огромни жертви", плащат "огромна цена, която изтощи всички ни, където и да живеем и с каквото и да се занимаваме. В подобни условия е лесно и естествено да се почувстваш апатичен и демотивиран", отбеляза той, предава БТА.

За да се противопоставят на това отношение, властите трябва да се вслушат в гласа на обществото и заедно с него да разработят отговори, за да продължат борбата с пандемията, която все още върлува в цяла Европа. "Трябва да отговаряме на нуждите си с нови и иновативни средства. Нека бъдем креативни и смели, за да постигнем това", заяви Клуге.

Той даде пример с община в Дания, успяла да сплоти студентите в подкрепа на новите санитарни изисквания, въведени в началото на учебната година. Европейската зона на СЗО, включваща 53 страни, сред които и Русия, е регистрирала официално над 6,2 милиона заразявания с COVID-19 и близо 241 000 смъртни случая, свързани с вируса, показват данни на организацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови