60 хил. седмокласници на изпит за гимназиите днес

Още 50 хил. ученици се явяват на национално външно оценяване след 10. клас

OFFNews 14 юни 2022 в 06:22 1693 0

Изпит

Снимка pexels.com

Изпитът на седмокласниците започва в 10 ч, на десетокласниците - в 9. И едните, и другите трябва да са в класните стаи половин час по-рано.

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература днес.

7. клас

Изпитът за повече от 60 000 седмокласници започва в 10 часа. Те се явяват в училищата, в които учат. Ще се допускат в сградите срещу документ за самоличност до 9,30 ч.

Тестът продължава 150 минути. Децата със специални образователни потребности ще работят 80 минути по-дълго. 

Пише се само с черен химикал.

Тестът има 26 задачи. От тях 18 са затворени – избира се от четири възможни отговора. Има 6 задачи с кратък свободен отговор и една - с разширен.

Последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

10. клас

Външното оценяване за десетокласниците започва в 9 ч. и продължава 90 минути. Над 52-те хил. десетокласници трябва да са влезли  в класните стаи до 8,30 ч.

Тестът по български и литература включва 23 задачи. 14 от тях са с избираем отговор, а 6 - с кратък свободен отговор. Има по една задача за редактиране и за разширен свободен отговор, в който трябва да се формулира теза или антитеза. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV).

Математика

На 16 юни е националното външно оценяване по математика след VII и X клас. 

За 150 минути седмокласниците трябва да решат 23 задачи. 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор - числов, символен или словесен. Три изискват разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

Учениците ще могат да използват свитък с формули.

Тестът по математика за десетокласниците има 17 задачи, от които 15 са с избираем отговор, а две - с разширен свободен отговор с необходимите обосновки.

Изпитът продължава 90 минути.

Максималният брой точки на всички изпити е 100. Те не се преобразуват в оценки.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни т.г.

Оценката от НВО в VII клас се използва като балообразуващ елемент при приема на ученици в VIII клас. С резултата в Х клас учениците от обединените училища кандидатстват за местата от допълнителния план-прием за продължаване на образованието си във втори гимназиален етап.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови