5000 пътници повече в автобусите, сред тях и Фандъкова, заради мръсния въздух

Правим проверки какво се гори във Виетнамските общежития, каза столичният кмет

OFFNews 27 януари 2018 в 08:43 4923 3

Около 5 000 души повече са се качили на автобус вчера, след призива на Столична община да слязат от колите, заради мръсния въздух в София. Сред тях и столичният кмет Йорданка Фандъкова, който пристигнала от дома си в Манастирски ливади до Орлов мост с рейс 76, разказа тя по Нова тв. 

В този сезон най-сериозен замърсител е битовото отопление, уточни обаче Фандъкова. Не е възможно инспекторите на Столична община да влязат в домовете на хората, за да проверяват какво се гори. Друг е въпросът с Виетнамските общежития, които са собственост на общината, там правим периодично проверки, допълни кметът. Тези сгради предстои да се съборят, работим по план, няма как да стане по-бързо, заяви още Фандъкова. 

Дългосрочните мерки в нашата програма са над 100 - това са стротелството на метрото, по-добър градски транспорт, увеличаване на зелената система, обясни кметът. Тя посочи като пример изграждането на Новата гора на София. 

Заложили сме повече средства за миене на улиците, но все пак се съобразяваме със средствата, защото те идват от таксата за отпадъци, и разбира се, с времето, каза още Фандъкова. 

Зеленият билет може да бъде пуснат веднага, надявам се да не се налага, заяви Йорданка Фандъкова. 

Столична община: Мръсен въздух и днес, гасете двигателя при престой

Според системата за прогнозен потенциал на замърсяване с фини прахови частици на територията на София, днес се очаква повишение на нивата на фини прахови частици във въздуха.

За намаляване на замърсяването призоваваме жителите и гостите на София да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт. Особено внимание обръщаме на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО4, които да ограничат придвижването с тях. В случай, че използвате личния си автомобил, молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути.

Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Столична община осигурява допълнителни автобуси по две от линиите до Витоша. Това са най-натоварените автобусни линии - 66 и 63.

Възложени са извънредни проверки да извършват Столичен инспекторат за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и на Пътна полиция при СДВР.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

3

Новак

29.01 2018 в 07:30

Някъде по света (където има морал) управниците пътуват с градски транспорт, за да не харчат парите на данъкоплатците, а не да си правят PR. Нашите мародери много добре знаят кой и какво са основните замърсители, но нищо няма да предприемат. Ще правят такива популистки акции, ще ги снимат по телевизиите, най-накрая ще манипулират данните и ще излезе, че въздухът в София е много чист. Но така ни се пада като сме телета и прост мат’рял.

14469

2

случайно прочетох

27.01 2018 в 17:01

Тази женица с какво се хвали?
5000души са 10-15 блока!От 2 млн. население са 0,25%!!!!!
Няма що!Голям успех!

Оставка, калинке!

21061

1

рамбо

27.01 2018 в 09:10

Возила се и тя с автобус, видите ли ?! Аман от популизъм. Освен това прекалено се акцентира върху мръсния въздух само на София. Обществена тайна е , че има десетки големи населени места , където е доста по-зле. За тях медиите си траят, а там нещата не произлизат от автомобилите или печките на хората