"50% от въпросите на листовките са объркващи"

ОFFNews 13 май 2015 в 21:00 13717 4

"Над половината от въпросите в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите", заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев, цитиран от "Дарик".

Според него поне 30% от въпросите в листовките са нереални и са измислени от някой, който не е прекарал и един час зад волана. И всичкото това - за да се създават клиенти за купуване на книжки.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите са единодушни, че Законът за движение по пътищата се нуждае от незабавни промени за намаляване на черната статистика.

„В момента над 50% от въпросите объркват водачите и ги затрудняват, а не ги улесняват да покажат това, което знаят. Това пък ги навежда към една друга мисъл: „Защо да се мъча с тези глупави и излишни въпроси? Аз трябва да намеря начин да си платя едни пари и да не уча да си взема книжката", каза Георгиев.

Той изтъкна, че въпросите на изпитите трябва да касаят безопасността по пътищата, а не Закона за движение по пътищата.

„Какво е съотношението мощност/тегло за мотоциклет от категория А2", даде пример за такъв въпрос Георгиев.

Автоинструктурите също така са "за" младите шофьори да нямат право да карат коли с повече от 100 конски сили до 2 години след получаване на документ за управление на МПС.  

Според тях е редно книжката на шофьора да бъде отнемана при някои видове нарушения, като например удар в стълб или дърво и навлизане в насрещното движение. Като след подобен инцидент водачите задължително трябва да се явят на проверовъчен изпит в автошкола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови