"50% от въпросите на листовките са объркващи"

ОFFNews Последна промяна на 13 май 2015 в 21:00 12213 4

"Над половината от въпросите в изпитните листовки объркват кандидат-шофьорите", заяви председателят на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев, цитиран от "Дарик".

Според него поне 30% от въпросите в листовките са нереални и са измислени от някой, който не е прекарал и един час зад волана. И всичкото това - за да се създават клиенти за купуване на книжки.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите са единодушни, че Законът за движение по пътищата се нуждае от незабавни промени за намаляване на черната статистика.

„В момента над 50% от въпросите объркват водачите и ги затрудняват, а не ги улесняват да покажат това, което знаят. Това пък ги навежда към една друга мисъл: „Защо да се мъча с тези глупави и излишни въпроси? Аз трябва да намеря начин да си платя едни пари и да не уча да си взема книжката", каза Георгиев.

Той изтъкна, че въпросите на изпитите трябва да касаят безопасността по пътищата, а не Закона за движение по пътищата.

„Какво е съотношението мощност/тегло за мотоциклет от категория А2", даде пример за такъв въпрос Георгиев.

Автоинструктурите също така са "за" младите шофьори да нямат право да карат коли с повече от 100 конски сили до 2 години след получаване на документ за управление на МПС.  

Според тях е редно книжката на шофьора да бъде отнемана при някои видове нарушения, като например удар в стълб или дърво и навлизане в насрещното движение. Като след подобен инцидент водачите задължително трябва да се явят на проверовъчен изпит в автошкола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.05 2015 в 10:48

https://avtoizpit.com/listovki

Това са листовките, официален сайт на ДАИ

ENJOY!

14.05 2015 в 06:32

Не са проблем объркващите въпроси, а мафиотската комбина ченгета-инструктори. Няма човек, който е отишъл да вземе книжка и не са го побутнали да плати, а при отказ да не са му намекнали, че ще е много тежко, дори да знае материала.

Този проблем няма да се оправи с лесни листовки.

13.05 2015 в 23:53

Наистина има. Преди около 2 месеца изкарах успешно листовките. Не бих казал, че са чак толкова объркващи - с малко труд и усилие се взимат от раз безпроблемно. Хората, които не успяват да ги вземат или нямат късмет на изпита, или не са са си мръднали особено пръста, че да вземат изпита. И въпреки, че нямах проблеми, наистина около 1/3 от въпросите, въобще материала в правилника и листовките, са загуба на време - и за кандидат шофьорите, и за бъдещите им колеги на пътното платно, които ще се сблъскват с тях. Едва ли на някой с категория Б му е нужно да знае каква е мощността на мотор категория А2, А1 и тем подобни. Напълно съм съгласен, че тази материя може, трябва, да бъде заменена с материали, свързани с осигуряване безопасността по пътиваща.

13.05 2015 в 23:42

Наистина ли има такъв въпрос: „Какво е съотношението мощност/тегло за мотоциклет от категория А2"?

Аз карам от 29 години, минал съм над 600000км без ПТП с поне 15 МПС и не мога да отговоря.

Едно време нямаше такива малоумни въпроси