Тема №13 за матурата по литература: 46 хил. зрелостници на изпит в условията на транспортен протест

Александра Маркарян 18 май 2022 в 06:00 5031 0

Мария Гайдарова

Снимка БГНЕС/Зара Русева

Мария Гайдарова - зам.-министър на образованието - показва изтеглената тема №13 за съчинението и есето.

46 661 дванадесетокласници се явяват на матура по български език и литература. Рано тази сутрин бе генериран изпитният тест сред близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тема номер 13. Какво стои зад нея зрелостниците ще разберат тепърва. Темата и авторът ще бъдат обявени по-късно.

Изпитът започва в 8:30 ч, учениците трябва да са в училищата 30 минути по-рано.

Тестът от матурата по български и литература и верните отговори

Той се провежда в условията на протест на транспортния бранш, който включва и градския транспорт на София. За да не бъде затруднено придвижването на зрелостниците, оттам дадоха обещание протестът да започне след изпита.

Протестите в София започват 30 мин. преди старта на матурата. Транспортът ще се движи, увери Фандъкова

За разлика от предишни години, произведенията в конспекта за държавния зрелостен изпит са 27, а не 97, както досега. Всички те са изучавани.

Общият брой на задачите в теста остава 41. Последната изисква писане на текст - есе или интерпретативно съчинение, по техен избор. Генерирането на изпитната комбинация от въпроси ще бъде направено в МОН малко преди 6 ч тази сутрин в присъствието на журналисти.

С избираем отговор вече са 22 от тях – с 8 по-малко от миналата година. 16 изискват кратък свободен отговор. Две - създаване на текст в рамките на четири-пет изречения.

Максималният брой точки остава 100. Съчинението или есето ще носят до 30 т., а затворените въпроси – до 22 т. Изпитът се смята за издържан при минимум 30 т., които носят оценка „Среден (3)“. Досега за това бяха необходими 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.

Ангажирани са 26 156 квестори.

Вторият задължителен изпит ще се проведе на 20 май също от 8,30 ч. Очаква се на него да се явят 45 224 зрелостници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови