40 млн. лева в помощ на заведенията, учебните центрове и фитнесите

Ще се финансира до 80% от заплатата на служителите в тези сектори. Обмислят разширяване на помощите за родители

OFFNews 09 ноември 2020 в 10:18 3908 0

В момента се подготвя нова мярка от 40 млн. лева в помощ на бизнеси, които евентуално биха били засегнати от коронавирусната пандемията, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред бТВ. 

От тези средства ще могат да се възползват заведенията, учебните и образователни центрове, спортни зали и фитнесите. 

"Ще имаме възможност да финансираме 80% от работната заплата за служителите и работниците в тези затворени бизнеси. Имаме готовност да подпомогнем 50 000 души", посочи Деница Сачева.

Тази мярка в момента се обсъжда на ниво социални партньори. 

Изискванията за възползване от помощта са работодателите да не освобождават работниците си, а те, от своя страна, трябва да са в неплатен отпуск. Обезщетенията ще бъдат изплатени директно на работниците. Те ще са в размер на около 24 лева на ден за дните, в които съответният бизнес не работи. Мярката ще действа при работниците, които са на трудови договори. 

До този момент почти 1 млрд. лева са разплатени както през Министерството на икономиката, като и през Министерството на труда и социалната политика за действащите мерки. 

"До този момент има подадени над 100 молби за помощи от родители на деца, чиито училища са под карантина. Ще има среща с образователния и здравния министър, както и с родителски организации. Ако трябва, ще се променят условията за получаване на такава помощ, за да може тя да достига до колкото се може повече хора. Има достатъчно средства, които са отделени за тази програма. За тази година те са над 7 млн. лева, а за следващата в бюджета са отделени 73 млн. лева за целева помощ за родители", посочи социалният министър.

Тя обясни, че друго, което се обмисля, е да се вдигнат подоходните критерии, така че повече родители да могат да попадат в хипотезата да са правоимащи.  

Относно това, че детските надбавки без подоходен критерии са предвидени само за една година Сачева отново изтъкна, че бюджетът не е предизборен. "Той е след изборен, след изборите от 2017 г., тогава поехме ангажимент за увеличение на заплатите на учителите, за минимална работна заплата от 650 лв., за 300 лв. минимална пенсия – просто изпълняваме това, което сме обещали", припомни социалният министър. 

Според нея становището на Министерството на труда и социалната политика винаги е било за универсални детски надбавки.

Относно изказванията, че правителството бяга от отговорност като не се налагат общонационални мерки свързани с ограничаване на разпространението на COVID-19, Сачева подчерта, "ако бягахме от отговорност, щяхме да сме подали оставка".

"В момента има нужда от действащ парламент, от приемане на актуализация на бюджета и бюджет за следващата година", обясни министърът на труда и социалната политика.

По думите на Сачева не се предвиждат по-строги мерки на национално ниво за ограничаване на разпространението на коронавируса у нас. 

"На този етап нямаме решение за затваряне, но сме готови да вземем всякакви решения според епидемичната обстановка", коментира тя. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Васил Терзиев за новото мнозинство в СОС