40 дни след прегазването на дете в Морската градина колите не са спрени: варненци протестират тази вечер

OFFNews 08 август 2019 в 09:44 4094 1

40 дни след прегазването на малката Радослава в Морската градина на Варна тя не е затворена за автомобили. В знак на несъгласие с бездействието на общината жители на града се събират тази вечер на протест пред входа на градината.

Колко струва детският живот - пита адв. инж. Мария Ив. Димитрова в писмо до медиите и отговаря:

"Вече 7 г. за Общината и Общинския съвет, въпреки сезирането с 42000 подписа, той е по-маловажен от:

- интереса на стотината "собственици" в Морската;

- стотиците милиони, които светкавично се гласуват по "проекти" и то с предварително изпълнение по чл. 60 АПК".

Общината не прилага чл. 31, т. 4 от Наредбата за обществения ред и не санкционира нарушителите, влизащи в Морската с коли, а Общинският съвет не контролира общината дали тя санкционира гражданите и спазва приетата от него наредба - пише  адв. инж. Мария Ив. Димитрова в писмото.

"На последната сесия на общинския съвет го доказаха за пореден път, отказвайки да прилагат директно закона и да сменят само думата "престой" с "преминаването" на табелите в парка, както е законно - допълва адв. инж. Димитрова. - Вместо това продължиха дълга, тежка, тромава, бавна и скъпа процедура по поставянето на забранителни знаци на входовете на Морската, без да приемат предварително изпълнение по чл. 60 АПК, с оглед защита живота и здравето на децата ни, въпреки че ги сезирах и писмено, и устно. Вместо това гласуваха предварително изпълнение за 20-те милиона за електроавтобуси."

След всичко това днес жители на Морската столица излизат на пореден протест. От 18 ч. те ще почетат паметта на Радослава на лобното ѝ място.

Момиченцето на четири години и половина бе блъснато и убито на 29 юни от 32-годишен румънец при маневра на заден ход в Морската градина. Влязъл с автомобила си в паркинга до зоологическата градина. В колата били съпругата му и нейните родители. В същото време детето и родителите му вървели към техния автомобил, също паркиран там.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

1

edin slep

08.08 2019 в 09:53

Преди две седмици бях във Варна и в градината си има автомобили. Гледах да съм плътно до детето и появеше ли се кола (вярно, карат много бавно) я дръпвах или направо я взимах в себе си.