4 млн. лева от хазарт отиват за физкултурни салони в училищата

OFFNews 14 октомври 2021 в 16:33 1106 1

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

4 млн. лева от постъпленията от хазарт ще бъдат разпределени между държавни и общински училища за изграждане на нови и ремонт на съществуващи физкултурни салони и спортни площадки, съобщава Министерството на образованието и науката.

Средствата, заложени в съвместната Годишна програма на министрите на образованието и науката и на младежта и спорта, се отпускат за 2021 г. Основание е Законът за хазарта, според който не по-малко от 10% от прихода отиват за поддръжка, ремонт, реконструкция, цялостно обновяване или създаване на нови спортни обекти и/или спортни съоръжения в държавните и общинските училища.

С писмо до регионалните управления на образованието (РУО) днес МОН кани директорите да кандидатстват по програмата. Държавните училища, финансирани от МОН, могат да го направят до 9 ноември в съответното РУО. Там ще подреждат постъпилите проектни предложения по критерия „брой ученици в редовна форма на обучение за съответната година“. До 15 ноември общинските и държавните училища, които се финансират от министерствата на културата и на младежта и спорта, подават документи за кандидатстване директно в МОН.

Програмата ще финансира дейности в три модула. Може да се кандидатства за ремонт на съществуващ физкултурен салон. В зависимост от това дали се предвижда цялостна или само вътрешна реконструкция, допустими дейности могат да бъдат мерки за енергийна ефективност, ремонт на покриви, съблекални и/или санитарни възли, подмяна на спортна настилка, на отопление, вентилация и климатизация, на водопроводна и/или електроинсталация, боядисване. Програмата ще финансира също проектиране и строителство на нови физкултурни салони, както и изграждането и ремонта на открити спортни площадки в училищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

15.10 2021 в 03:56

За какво??
Вместо за паркинги за патетичните джипчета на мамчетата, които неграмотно забират неграмотните си изтърсаци от "училищата".
Където се занимават с кво да е, само не с учене.
 
X

Подкастът на OFFNews