394 велосипедисти блъснати на пътя през 2016 г., 33-ма от тях са загинали

Как те да бъдат защитени на пътя обсъждат днес на среща при омбудсмана

OFFNews 09 март 2017 в 07:52 3196 2

Как велосипедистите да бъдат защитени на пътя. Това е темата на работната среща, която организира националният омбудсман Мая Манолова днес от 11 ч.

На нея ще бъдат обсъдени предложения за законови промени и спешни мерки за осигуряване на безопасна среда и условия за любителите и професионалите колоездачи.

Повод за срещата е и сигналът до омбудсмана от членовете на клуб „Велосипеди“ за трагичният инцидент, при който загина Мартин Гачев. Велосипедистът беше пометен от ТИР на главен път 1-8.

Поканени да участват в срещата са Министерството на вътрешните работи, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, Министерството на туризма, КАТ, Български колоездачен съюз, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Национална спортна база, Столична община, сдружения на колоездачи и др. 

През 2015 г. у нас са станали 428 произшествия с колоездачи. При тях 410 са ранени, а 29 са загинали. През 2016-а катастрофите с велосипедисти са 394, загиналите – 33, а ранените – 369 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

09.03 2017 в 09:40

Когато ми беше времето, мечтаех да обиколя България по границата, с колело. Не успях, но ми беше обичаен маршрут София - Бургас, София - Кюстендил, София - Плевен през Шипка.
Кой знае защо, никога не ме е блъсна никаква кола, нито в градовете. Нито аз блъсках коли или пешеходци. А имаше и коли, и пешеходци.
Сега няма например Зилове-легени. Когато изпреварват колоездача, те засмукват по-силно и от филм на ужасите, тировете са слаба ракия. Гледам - никой не кара и задмоторно, нито се лепи за автобусите и камионите. Някога това беше честа простотия, и пак нямаше трупове.
Моя извод - виновни са "велосипедистите". Не наблягам на "педизма", той сам се натрапва.
А на тротуара просто ги събарям нарочно. Всички, които ми се струват на повече от 12 години. "Активен гражданин" - мой граждански дълг.