36% от възрастните ще получат по-високи пенсии с преизчислението от 1 октомври

OFFNews 29 септември 2022 в 10:39 3457 0

възрастни

Снимка Getty Images

Идеята първоначално е добра, т.е. да преодолеем това, което стана през годините, каза бившият социален министър Иван Нейков

"Само 36% от възрастните ще получат увеличение на пенсиите с преизчислението на 1 октомври - това са около 717 000 души", заяви бившият социален министър Христина Христова пред БНТ.

От 1 октомври пенсиите, свързани с трудова дейност и отпуснати преди 31 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени. Преизчисляването се извършва служебно от Националния осигурителен институт и не е необходимо пенсионерите да подават заявления. От НОИ са публикували механизма за преизчисление. 

"След преизчислението на пенсиите ще бъдат повишени само старите. Ощетени пенсионери няма да има, но може би ще има разочаровани", заяви Христова. По думите ѝ ще се преизчислят всички пенсии, но по-новите, сметнатите първоначално на по-високи средни осигурителни доходи, няма да имат увеличение, или ще е символично. 

По думите ѝ целта е да се намали разликата между пенсии, получени по-отдавна и по-нови пенсии, за да бъдат при еднакви осигурителни условия, защото разликата към момента в пенсиите може да стига и до 50% за една и съща дейност. 

Христова посочи, че идеята е положителна, но методиката се отличава от основния осигурителен принцип - пенсията да е в съответствие с осигурителния принос

Бившият министър на труда и социалната политика Иван Нейков, също посочи, че ще бъдат преизчислени само пенсиите, свързани с трудова дейност.

"Идеята първоначално е добра, т.е. да преодолеем това, което стана през годините. Поради бързото нарастване на заплатите на хората се стигна до ситуация, в която разликата между стари и нови пенсии е стотици левове за една и съща работа", допълни Нейков.

Според него от гледна точка на справедливостта, това решение внася повече справедливост, но заедно с това ще има и разочарование поради непрофесионалната комуникация. Тъй като хората са останали с впечатление, че всички пенсии ще бъдат увеличени. Нейков коментира, че по-добре такова увеличение, отколкото никакво. 

Нейков коментира, че проблемът отново е в комуникацията. 

Христова коментира, че стара болка на пенсионното осигуряване е бъркането със социално подпомагане. "Двете системи трябва да си взаимодействат и да си помагат", каза тя и допълни, че е важна комуникацията с хората в третата възраст, но тя трябва да е положителна, почтителна и уважителна. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews